A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2018. december 29., szombat

Kocsonya



 Újév közeledtével, két ünnep között   számomra  kötelező a kocsonya  főzése, evése, ( ami ,  anno nem így volt, (mint annyi más,mert készen kaptam, anyától vagy  Eta mamától 😕)l   Ami egy remegős étel, ami úgy néz ki mit egy fagyasztott  húsleves ( férjem szerint 😀  ) A jó kocsonyának 3 titka van, a kellő főzési idő, elegendő bőrös -csontos hozzávaló,  a sok  fokhagyma, és a folyamatos habozás, és bakker  a türelem.




Hozzávalók:

1 kg bőrös kocsonyahús
(köröm,farok, fej, fül,  bőrke, csülök,sertéshús,comb, füstöt-nyelv,   )
2 fej vöröshagyma
kb 20 szem fekete-bors
2 db macskapöcse paprika
 2 ek só



  
A kocsonyahúst gondosan megtisztítjuk, az esetleges szőrszálmaradványokat leperzseljük, majd váltott vízben megmossuk, kisebb darabokra vágjuk. A színhúst és a füstölt húst leöblítjük, ugyancsak kisebb darabokra-szeletekre vágjuk, és az egészet egy 5 literes fazékba tesszük.



A hagymák héját alaposan megmossuk, de nem hántjuk le, mert ettől lesz szép tüzes a kocsonya színe.
A borsot és a cseresznyepaprikát teatojásba zárjuk.
Annyi hideg vizet öntünk a húsra, hogy 3-4 ujjnyira ellepje  (az elfőtt levét utólag nem szabad pótolni!). Felforraljuk, habját szitakanállal leszedjük , azután hozzáadunk 2  ek. sót, a hagymákat, a fokhagymát, és a teatojást . Majd kb 4 órán át főzzük, és közben folyamatosan egy kanál segítségével szedjük a habot és  a zsírt róla( kb 20 percenként) . Ahhoz, hogy ne egy zavaros lé , hanem  szép áttetsző legyen a kocsonyánk muszáj ezt csinálnunk.   Mikor letelt a főzési idő  lezárjuk a hőt, húsokat kiszedjük,  és kb 20 percet pihentetjük, hagyjuk, hogy leülepedjen. A húsokat, és a kicsontozott köröm darabokat tányérra adagoljuk, majd egy szűrő segítségével rámérjük a levet. Hidegre tesszük és várjuk, hogy megdermedjen.

Tipp.

Tálaláskor, apróra vágott vágott vöröshagymával megrakva, és tökmagolajjal locsolva egy mennyei eledel.



















             Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek.

Dal makhani


Azaz a fekete lencsefőzelék, Szentesi után szabadon. Elkészítése nem igényel nagyobb konyhai tudást, viszont néhány alapanyag beszerzéséhet  ismerni kell a speciális helyeket ahol az alapanyagok beszerezhetők.  Pl, Ázsia Bt.





A dal makhani, azaz a fekete lencsefőzelék Észak-Indiából, Punjab tartományából származik. Igazi fenséges ünnepi és egyben egy vegetáriánus étel.
 Az indiaiakra egyébként sem jellemző, hogy húst, hússal esznek , számos fogásuk készül zöldségekből, és azok is fantasztikusak. Ez az étel, az Új évi hagyományos lencsefőzelékünk helyett is készülhet,  mert ugyanúgy meggazdagszunk , legalábbis a legenda szerint.  A fogás tehát kis szemű fekete lencséből (urad dal)készül) készül ( könnyen beszerezhető én a DM-ben vettem) Amit egy éjszakán beáztatva, vízben állni hagyunk. A trükk  pedig a hosszú főzés, a jól elnyújtott, többször kavargatott technika, ami engedi szépen összeölelkezni az ízeket.




És a fűszerek:
– 1 evőkanál őrölt koriander
– 1 evőkanál őrölt római kömény
– 1 evőkanál őrölt kurkuma
– 1 teáskanál őrölt, zöld kardamom
– 1 teáskanál cayenne bors
– 3 egész fahéj széttörve
– só ízlés szerint
– víz (látjátok majd, mennyit vesz fel)





Próbáljátok ki, kóstoljátok meg a lencsének ezt a verzióját is. Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek.



2018. december 27., csütörtök

Húsleves gyönygytyúkból









Hasonlóan készítem  a gyöngytyúkhúslevest mint a tyúkhúslevest is. Házi tyúkhúsleves

Csupán annyi különbséggel, mivel félig meddig vadnak számít, és isteni ízt ad neki, néhány szelet friss vagy szárított vargányát hozzáadunk. A levesben főtt melle részből, Orosz hússaláta készül. Szerkesztem a receptjét , érdemes kipróbálni.






2018. december 24., hétfő

Mama jézuskája



nálam is járt, virtuális valóság szemüveget cserkészett a fa alá.
. 😇 Mostantól 3D-ben látom majd  a világot.


Mama Jézuskájának a képeslapját olvasom éppen.😘


Szobám ajtajára egy koszorút is készített,



Osztályommal karácsonyi előadásunk, én a Hótündért alakítottam.😘

Halászlé- szürkeharcsából



 Kossuth téri piacon szereztem be, az idei  karácsonyi halászlének való alapot, ami szürke-harcsa törzs, teli hússal és ponty farokból állt össze, sok belsőség kíséretében, és pár szelet ponty is került bele. Elkészítése mint a   Szegedi halászlé