A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. április 11., szerda

Quiche, Franciák pizzája

QUICHE. Franciák pizzája:)

A pizzával ellentétben nem csak forrón jó,hanem ,langyosan,hidegen, és melegítve is kitűnő.Tovább megyek,fagyaszhatható , akár  készen,és félkészen is.Készíthetjük édes,vagy sós változatban is.Bár melyik is legyen a választás,mindkettő isteni fini:) Csak azért nem  lett olyan híres, mint az Olaszok pizzája,mert nem kapott akkora marketinget.Méltatlanul !Szerintem finomabb!-:)

Hozzávalók:20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 tojás sárgája, 1 csipet só, 1/2 dl hideg víz,

quiche krém alapja. 2 tojás, 1 tojás fehérje, 2,5 dl tejszín.

Elkészítése: Egy tálba mindent beletettem,és a kockára vágott vajjal összegyúrtam. 1 órára a hűtőbe tettem pihenni.De ha nincs idő,el is hagyható.



Közben 20 dkg húsos füstölt szalonnát csíkokra vágtam,egy serpenyőben szép pirosra sütöttem,1 csokor újhagymát karikára vágtam,és a majdnem kész szalonnára raktam,éppen csak,hogy dinszteltem rajta.

A tésztát egy 28 cm torta formába beletettem,úgy hogy 2-3 cm karimája legyen.Előmelegített sütőben 180 fokon 10 percig sütöttem,nem kell megijedni ha felpúposodik a tésztánk,enyhén villával vissza lehet nyomkodni.Kivettem a sütőből,rátettem a pirított szalonnás hagymát,végül ráöntöttem a krém alapot,és vissza tettem a sütőbe kb 10 perce.Mikor már látni,hogy nem folyós a krém a tetején kivettem,és íziben szeltem is egy szeletet.Mennyei:))


2012. április 10., kedd

Tejszines,cukkinis, fusilli tészta.

Kell egy kis könnyü kaja az  ünnepi lakmározás után..Lehet kimondottan vegán is késziteni,Én úgyan most egy kevés csirkemellet is csempésztem bele.De nagyon finom tud lenni a nélkül is..








Hozzávalok: 1/2 kg fusilli tészta,30 dkg cukkini, 30 dkg csirkemell,1 db kápia paprika,vagy lehet Californiait, 1 csokor újhagyma,1 csokor petrezselyem,1/2 dl olivaolaj, 2 dl tejszin, só ,1 mk rózsabors,vegeta,izlés szerint.10dkg cheddar sajt.

Elkészitése: A tésztát sós vizben kifőztem,a kockára vágott csirke mellet, olajon 10 percig piritottam,majd a kockára vágott zöldséget is hozzá adtam,füszereztem,fedő alatt 15 percet pároltam.Majd a tüzről levettem,és a tejszint  egy ek lisztel kikevertem és a raguhoz öntöttem.Összeforraltam,vágott petrezselyemmel megszórtam,végül a kifőtt tésztával összekevertem.Reszelt cheddar sajttal ,mindenki saját maga tányérjában izlés szerint megszórhatja.
Boci tej,csoki cseppes pohárban.


Mikor ezt az ötletet megláttam dolcevitakonyháján,rögtön tudtam,hogy ezt ki fogom próbálni.Minden kisgyerekes,nagy gyerekes szülőnek ,érdemes kipróbálni,plána ha gyerkőc nem rajong a tejciért.Már alig várom,hogy az unokámnak igy kedveskedjek. ,Mivel azzal még várnom kell egy kis ideig,nagy a távolság,igy most férjemnek és saját magamnak tálaltam igy a reggeli tejünket egy kis briós mellé.



Elkészitése: Étcsokoládét  megolvasztottam,egy kávéskanalat belemártottam,és a csokis kanál segitségével a pohár belsejére nyomkodtam.Ennyi az egész,szerintem nagyon ötletes:)
Tárkonyos,csirke ragú leves,tejszinnel.

Nem vagyok egy nagy leves rajongó,de ez az egyik kedvenc,gyakran készitem ha vendégeket várok.Általában nagy sikert arat.

Hozzávalók. 40 dkg csirkemell, 1 közepes hagyma, 1 közepes zellergumó, 3 közepes méretü sárgarépa, 2 db fehér répa, 1 tk só,2 tk vegeta, 1 tk tárkony, 1 kis köteg petrezselyem összeapritva, 1 tojás sárgája, 1,5 dl tejszin. 0,5 dl olaj.

Elkészitése:  Olajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát, hozzáadom a kockára vágott csirkemell darabokat, karikára vágott zöldségeket,egy 20 percig párolom,majd felöntöm 1 l vizzel,beleteszem a füszereket,és egy fél órát főzőm.Majd a tüzről leveszem,és tejszint a tojássárgával kikeverem,és a leveshez öntöm,vágott petrezselyemmel megszórom.És  már tálalhatom is.
Sós,köményes tejeskifli.
Ez a recept annyira egyszerü és nagyszerü. Már egy ideje szemeztem a recepttel,Alexa oldalán ,a nem vagyok mesterszakács blog irójánál.Na de most eljött a pillanat,vasárnap reggelire ezzel leptem meg a családot.Hát több mint a fele el is fogyott,annyira izlett,hogy vissza kellett fogni magunkat,hogy vacsira is maradjon egy pár darab:)
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 ek porcukor, 1 ek só, 4 dkg vaj,1 tojás, 3 ek olaj,
 Elkészitése: A lisztet beleszitáltam egy tálba,a közepére fészket készitettem.Élesztő + cukor + 1 dl langyos tej,és megfuttattam az élesztőt.Majd hozzáadtam az összes többi hozzávalót 1 kanál olaj kivételével.Majd összegyúrtam a tésztát,10 percig pihentettem,majd hozzáadtam a kanál olajat,és könnyedén bedagasztottam,szép fényesre.Duplájára kelesztettem. Majd lisztezett deszkára bóritottam,könnyedén átgyúrtam,3 részre osztottam a tésztát,és cipót formáztam.Kettőt félre tettem,egyet pedig kinyújtottam 3 mm vastagra,és hat részre osztottam.A tészta cikkeket a szélesebb végüknél feltekertem,sütőpapirral bélelt tepsire tettem,hagytam igy is 30 percet kelni.Következhet a második adag, cipónk  nyújtása,formázása, majd a harmadik.Lekentem a kifliket tejjel,megszúrtam sóval,köménnyel, előmelegitett sütőben, kb 20 percig sütöttem.






                                        Igazi könnyü,finom kiflik lettek.