Újév közeledtével, két ünnep között számomra kötelező a kocsonya főzése, evése, ( ami , anno nem így volt, (mint annyi más,mert készen kaptam, anyától vagy Eta mamától 😕)l Ami egy remegős étel, ami úgy néz ki mit egy fagyasztott húsleves ( férjem szerint 😀 ) A jó kocsonyának 3 titka van, a kellő főzési idő, elegendő bőrös -csontos hozzávaló, a sok fokhagyma, és a folyamatos habozás, és bakker a türelem.
Hozzávalók:
1 kg bőrös kocsonyahús
(köröm,farok, fej, fül, bőrke, csülök,sertéshús,comb, füstöt-nyelv, )
2 fej vöröshagyma
kb 20 szem fekete-bors
2 db macskapöcse paprika
2 ek só
A kocsonyahúst gondosan megtisztítjuk, az esetleges szőrszálmaradványokat leperzseljük, majd váltott vízben megmossuk, kisebb darabokra vágjuk. A színhúst és a füstölt húst leöblítjük, ugyancsak kisebb darabokra-szeletekre vágjuk, és az egészet egy 5 literes fazékba tesszük.
A hagymák héját alaposan megmossuk, de nem hántjuk le, mert ettől lesz szép tüzes a kocsonya színe.
A borsot és a cseresznyepaprikát teatojásba zárjuk.
Annyi hideg vizet öntünk a húsra, hogy 3-4 ujjnyira ellepje (az elfőtt levét utólag nem szabad pótolni!). Felforraljuk, habját szitakanállal leszedjük , azután hozzáadunk 2 ek. sót, a hagymákat, a fokhagymát, és a teatojást . Majd kb 4 órán át főzzük, és közben folyamatosan egy kanál segítségével szedjük a habot és a zsírt róla( kb 20 percenként) . Ahhoz, hogy ne egy zavaros lé , hanem szép áttetsző legyen a kocsonyánk muszáj ezt csinálnunk. Mikor letelt a főzési idő lezárjuk a hőt, húsokat kiszedjük, és kb 20 percet pihentetjük, hagyjuk, hogy leülepedjen. A húsokat, és a kicsontozott köröm darabokat tányérra adagoljuk, majd egy szűrő segítségével rámérjük a levet. Hidegre tesszük és várjuk, hogy megdermedjen.
Tipp.
Tálaláskor, apróra vágott vágott vöröshagymával megrakva, és tökmagolajjal locsolva egy mennyei eledel.
Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése