A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2018. november 5., hétfő

Pásztortarhonya



Felmenőink az egyszerűséget rafináltan tudták ötvözni a magyarság hagyományával.




Hozzávalók:

 50 dkg tarhonya, 2 fej vöröshagyma finomra vágva, 15 dkg füstölt mangalica szalonna , 1 nagyobb szál füstölt kolbász karikára vágva, 50 dkg burgonya apró kockákra vágva,  1db paradicsom, 1 db TV paprika, 1 db csili paprika, ha nem szereted hagyd ki.

Elkészítése:

A mangalica szalonnát apró kockára vágjuk, lábosban kiolvasztjuk a zsírját, ráöntjük a tarhonyát,  félidőben hozzáadjuk az aprított hagymát szép aranybarnára pirítjuk.
Végül hozzáadjuk a kockázott burgonyát, kolbászt, paradicsomot, paprikát, ízlés szerint sózzuk, kicsi füstölt paprika őrleménnyel megszórjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje,takarék lángon készre főzzük,kb 35 perc. Ha szükséges egy pici vizet öntsük hozzá  csak, hogy le ne égjen az alja.  Majd levesszük a tűzről az edényt , beterítjük egy konyharuhával , 15 percet így hagyjuk még , szépen szétperegnek a szemek, én a rizsnél is ezt a technikát használom. Nem szeretem mikor szétfőzött  ragacsos masszaként áll össze  az egész.
Kovászos uborkával valami mennyei eledel .





Stifadó



Görög marharagú.


Hozzávalók:

1 kg marhalászár, 30 dkg  salotte vagy gyöngyhagyma, ( diónyi méretűek) 1 doboz aprított paradicsomkonzerv = 40 dkg, 2 evőkanál paradicsompüré, 2dl paradicsomlé,  4 evőkanál olívaolaj,2 gerezd fokhagyma, 1 nagyobb fej vöröshagyma,  2 db babérlevél, 3 db szegfűszeg, 1 db fahéjrúd, 2 szál rozmaring, 1 dl száraz vörösbor, 1 ek vörösborecet,  1 tk nádcukor,só, bors ízlés szerint, 1 dl narancslé, 10 dkg görög mazsola,


Elkészítése:

Marhahúst megtisztítjuk, kb 5 cm -es kockákra vágjuk, enyhén besózzuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, marhahúskockákat minden oldalukon egyenletesen megpirítjuk benne, mikor már barna kiszedjük egy tálra. Majd az olajba beleszórjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, megdinszteljük. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, pár percig sütjük, és kavargatjuk közben.
Hozzáadjuk a paradicsomlevet, paradicsom konzervet, narancslevet, vörösbort, vörösbor ecetet, valamint a fűszereket. Pár percig nagy lángon főzzük, majd takarékra vesszük, hozzáadjuk a húst, kevés vizet aláöntünk és  készre főzzük. Ha kell , időként hozzáadunk egy kis vizet, hogy ne kapjon le. Mikor a megfőtt a hús, egy serpenyőben forró olívaolajon megpirítjuk a gyöngyhagymákat, és hozzáadjuk a mazsolával együtt a húshoz. kb negyed órát tovább  főzzük .

Főtt rizzsel, sült krumplival, vagy tetszés szerinti körettel tálaljuk.






Marha velőscsontból alaplé



Anthony Bourdain legjobb alaplé receptje.

Ma már a legtöbb receptnél szerepel, hogy adjunk az ételhez több, kevesebb alaplevet. Ezt régebben elintézték az emberek egy leveskockával, amiről tudjuk ma már,hogy nem egészséges a sok tartósítószer végett. És ettől, azért már sokkal kifinomultabb lett a gasztrokultúránk is.

Amire szükségünk lesz, sok idő, ( ne ijedj meg, nem bonyolult a készítése, inkább csak időigényes ). Velős-csont ( nálam Szürke-marha velöscsont,  Tűzkövesbörc Tanyáról) rakhatunk hozzá bármilyen csontos marhahúst is. Sárgarépa,zeller gumó,  hagyma,
kevés házi paradicsompüré, friss kakukkfű, szemes-bors, só,  babérlevél. 

Zöldségek: mennyiségre a megvásárolt csont 1/3-a legyen és bátran használható szárzeller is,  (a hagyma legyen kb. a keverék fele),

Kezdetnek hideg vízzel át kell mosni a csontokat és sütőpapírral kibélelt, enyhén kiolajozott tepsibe egymás mellé helyezzük őket, majd átkenjük a paradicsomszósszal. 180 fokon átsütjük a csontokat, amíg kellemesen sötétbarna lesz a színük. Hogy egyenletesen süljenek, időnként meg kell fordítani őket. Egy másik kiolajozott tepsiben megkaramellizáljuk a zöldségeket, gyakran átkeverve őket.   
Ha kész a sütés, akkor a csontok és a zöldségek, valamint a fűszerek mehetnek egy nagy lábasba és felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi csak elfér. Lassú tűzön gyöngyözve főzzük 8-10 órán át. Két fontos teendőnk van: figyelni, hogy ne forrjon fel, és időnként szedjük le a habot a tetejéről. Főzési idő végeztével, finom szűrőn átszűrni a levet, majd ki kell tölteni tárolásra, jégkocka tartóba, vagy 1 literes edényekbe. A nagyobb mennyiségű alaplevek kiválóak például rizottóhoz, a kisebb kockányik pedig szószokba - öntetekbe.

A kevésbe elegáns, de a leveskockánál milliószor jobb, és a fenti receptnél kevésbé időigényes alaplé változat, mikor az egyébként is megfőzött hús- vagy zöldséglevesből  néhány liternyit tisztára átszűrünk, felforraljuk és a fenti módon eltesszük.




A velőt fokhagymás pirítósra kenve, akár előételként is kínálhatjuk.