A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2018. december 1., szombat

Szabolcsi töltött káposzta



 Ez a klasszikus magyar fogás , minden háznál ismert és szeretett étel. Most egy kicsit másképpen, mégpedig ahogy Margó készíti.( Csecse-mama remélem elnézed nekem😇de így is ki kellett próbálnom, és nem bántam meg)

Hozzávalók:

1 nagyobb lapos-fejű édes-káposzta, 10 dkg rizs, 60 dkg darált hús, 15 dkg kockára vágott bacon, 1 gerezd fokhagyma, 2 doboz sűrített paradicsom, házi vagy az Olasz Mutti, só, bors, házi vegeta, pirospaprika, 

   

A darált húst egy tálba rakom, a rizst megmosom, és hozzáadom a húshoz.
A hagymákat olajon megpirítom, lehúzom a tűzről, majd pirospaprikával megszórom (ez egy pörkölt alap), ráöntöm a húsra és a rizsre. Hozzáadom az egyik sűrített paradicsomot, a sót, a borsot, a vegetát és az összezúzott fokhagymákat. Az egészet kézzel jól összedolgozom.
A káposzták közepét kivágom, forró, de nem lobogó vízbe helyezem fejjel lefelé.
A forró víztől a levelek leválnak a káposztáról, megpuhulnak, majd sorban kiszedem őket. A levelekről a csumát levágom, a közepénél kétfelé hasítom, majd a tölteléket belerakom úgy, hogy kicsi, tölcsér alakú formákat kapjak. Nem kell túl szorosra tekerni, hogy a rizsnek maradjon helye dagadni. Igyekszem minél kisebb káposztákat készíteni.

A megmaradt káposztaleveleket laskára, illetve hosszú csíkokra vágom, a fazék aljára lerakom, majd megszórom egy maréknyi apróra vágott szalonnával, és sorban lerakom a töltött káposztákat. Két soronként megszórom újabb szalonnával és addig rakom, amíg el nem fogynak. A fazekat felengedem annyi vízzel, hogy ellepje a káposztákat, és felteszem főni.
Mielőtt puhára főne, karikára vágott paradicsomot, TV paprikát és kaliforniai paprika szeleteket rakok rá, majd a megmaradt egy doboz sűrített paradicsomot kis tálkában forró vízzel elkeverem, és ráöntöm a tetejére. Fedő alatt hagyom, hogy puhára főjön.
Tálalásnál a fazék tetején képződött lecsót félrehúzom, majd kiszedem a töltelékeket tányérra, és a lecsós alapot mellérakom.
Ízlés szerint tejföllel fogyasztható.


Sólet cserépedényben sütve


 Szép lassan komótosan készült. De akár süthetjük vaslábosban vagy zománcozottban, ezt az echte zsidó ételt.

Hozzávalók:

50 dkg apószemű fehér-bab nálam,/ vagy tarka / 60 dkg füstölt hús, ( liba comb vagy mell,csülök , oldalas, stb)   10 dkg gersli (árpagyöngye), 5 db tojás, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 5 ek libazsír, 2 db babérlevél, só, bors, őrölt  pirospaprika,

Elkészítése:

Az előzőleg egy éjszakára beáztatott babot és gerslit leszűrjük,  és beleöntjük a cserépedénybe. Rászórjuk az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, majd a babba 5 kis fészket mélyítünk. Belefektetjük a megmosott nyers héjas tojásokat. Ráfektetjük az ugyancsak egy éjszakán áztatott füstölt húst. Csak kissé sózzuk mert a füstölt hús is sós, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával majd ráöntjük a megolvasztott libazsírt, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje az egészet. A cserépedényt saját fedelével lefedjük, majd hideg sütőbe toljuk. 180 fokon kb 3 órán át sütjük a sóletet. Ezután a húst felszeleteljük, a tojásokat hámozás után negyedekbe vágjuk, és a bab tetejére rakjuk őket.





      Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek.