A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2018. november 12., hétfő

Libaleves maceszgombóccal



Az idei,  Márton napi,  aranyló libalevesünk farhátból és zúzából készült. A végeredmény önmagáért beszél. Készítsétek el, megéri, hiszen nem csak Márton napján ehetünk libaságokat.




Hozzávalók:

1 kg libafarhát, 2 db libazúza, 4 db közepes méretű sárgarépa, 3 db fehérrépa, 1 kisebb zellergumó,(piacon a kofáktól vedd, ami földben termett) legyen földes, saras, az az igazi.
 1 fej vöröshagyma, (csak a külső héját szedjük le ) só, ( literenként 1 csapott evőkanálnyit , nagyobb teatojásba (nekem külön van amit csak ilyenkor használok,) 1 gerezd fokhagyma, kis darab gyömbér , 2 szem szegfűbors, 6 szem egész fekete bors,  1 kisebb csilipaprika, 1 csapott kk  Házi vegeta
1 csokor petrezselyem, 2 szál zellerlevél, 1 szál lestyán csokorba kötve.

Maceszgombóc: 

 2 db tojás, 2 ek libazsír, 2 ek víz, őrölt fekete bors, 1 kk reszelt gyömbér, só, maréknyi aprított petrezselyem.
A tojást, olvasztott libazsírt  és a vizet összedolgozzuk, és annyi apróra tört (késes aprítóval)  maceszt gyúrunk hozzá, hogy jó sűrű masszát kapjunk. Fűszerezzük, és félretesszük fél órára. Végül vizes kézzel, pingponglabda méretű gombócokat formálunk belőle, és kifőzzük.( Akár a kész levesből elvéve , vagy egy kis lábosban vizet forralva házi vegetával , és fedő alatt kifőzzük.) Én is ezt tettem most. 


Elkészítése:

Libafarhátat megszabadítjuk a bőrétől és az alatta levő zsírjától, ( kisütheted, zsírját üvegben elteszed, tepertőjét ledarálva pogácsába sütheted) levesed pedig nem lesz zsíros.  Megmossuk a zúzával együtt,  fazékba tesszük , felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, lassú tűzőn felforraljuk. Forralás közben a habot folyamatosan leszedjük a tetejéről, mikor már tisztul, nem habzik, sózzuk, teatojást a fűszerekkel belelógatjuk, a megtisztított és egészben hagyott zöldségeket is a levesbe tesszük a zöld csokorral együtt. Lassú tűzön 2,5 órán át gyöngyöztetve főzzük.  Főzés közben is szedegetem a keletkező habot.  Miután megfőtt a levesünk, hagyjuk 15 percet pihenni, szétválogatjuk, húst, zöldséget, a levest pedig átszűrjük. A zöldségeket és a zúzát pedig vastagabb karikákra vágva tálaltam.  



Szokatlan November


Még nyílnak a völgyben a kerti virágok😍 November közepe van+ 20 fok, Hortenzia rózsalonc, és  rózsák virulnak, szépségesek. Ugye nincs klímaváltozás ? Nincs a fenéket !!! Pár évtized, (lehet sokat is mondok) mi lesz itt, ha nem teszünk semmit, 24-ik órában vagyunk! Ébresztő!!!




Libatepertős pogácsa





 A hétvégi Márton napi lakománk részét képezte ez a libatepertős pogácsa is.

Hozzávalók:

50 dkg liszt, ( ebből 15 dkg teljes-kiőrlésű liszt ) 1 dl cukros ( 1 kk cukor) langyos tejben  megfuttatott 2,5 dkg élesztő,  2,5 dl tejföl, 2 tojás sárgája, 10 dkg libazsír, 2 tk só, bors, 20 dkg darált tepertő, ( 3 adagra elosztva)

A fenti hozzávalókból a tepertő kivételével, géppel vagy kézzel tésztát dagasztunk. kb 40 percig hagyjuk kelni.


Ezután deszkára borítjuk, kinyújtjuk, megkenjük egy adag tepertőkrémmel , megszórjuk őrölt borssal és hajtogatjuk. Fentről le a közepéig, alulról felfelé szintén a közepéig, majd jobbról is  balról is a közepéig . Letakarjuk a tésztát és 30 percet hagyjuk pihenni. Még kétszer megismételjük a műveletet, ( nyújtunk, kenünk, hajtogatunk,a hajtogatást mindig ugyan abban az irányba végezzük mind a háromszor,) Ha esetleg sietsz, nincs időd a pihentetési időre, pihentetés nélkül egymásután háromszor végezd el a hajtogatást.
Végül ujjnyi vastagra kinyújtjuk,  a tetejét berácsozzuk, kb 5 cm átmerőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, ( pohár is megteszi, ha nincs szaggatód) A kiszaggatott pogácsákat, zsírpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk,30 percet hagyjuk pihenni. Felvert tojással lekenjük a tetejét , előmelegített sütőben 180 fokon kb 15 perc alatt készre sütjük.