A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. szeptember 20., péntek

Leveles-tészta házilag. ( hajtogatás nélkül)




A receptért köszönet Áginak, itt valóban egy nagyon finom, ''leveles'' tésztára hajazó tésztát kapunk, hajtogatás nélkül, pikk-pakk. Azóta mindig van készenlétben ebből a finomságból a hűtőszekrényemben. Akár édesre, vagy sósra vágyunk,  csak előveszem, nyújtom, töltöm  , sütőm, és már az asztalon is a finom nasi:))


 Leveles tészta alap: 25 dkg liszt, 25 dkg túró,(házi) 20 dkg  felkockázott vaj,( vagy margarin) fél teáskanál só, 1 ek ecet, 4 ek hideg víz.( ha édes tésztának készül, 2-3 kk cukor bele)

Összegyúrjuk, fél órára hűtőszekrénybe tesszük. Vagy akár egy éjszakára is ott hagyhatjuk.( de ha nagyobb adagot készítünk egyszerre, le is fagyaszthatjuk, .) Majd lisztezett deszkán kinyújtjuk, és tetszőleges formára vágva, töltve, megsütjük. Készült fahéjas szilvás, amihez a tésztát tepsi méretűre kinyújtjuk, és a zsírpapírral bélelt tepsibe helyezzük, úgy, hogy kicsit magasabb legyen a széle körbe, megágyazunk a szilvának:)) 30 dkg szilvát megmosunk, kimagozunk, 1 ek étkezési keményítővel összekeverünk, és a tésztára terítjük. Fahéjjal megszórjuk , a maradék tésztából pedig rácsot készítünk a tetejére. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb 25 perc alatt készre sütjük.

Második adagra pedig, levendulás sárgabarack-lekvárral töltött párnácskák készültek.

Jó étvágyat, és sok sikert kívánok hozzá.

2013. szeptember 16., hétfő

Ecetes- almapaprika, savanyúságnak télire.



Egy pár üveggel készítettem télire, ebből az enyhén csípős almapaprikából is. Habár nálunk a cékláé a főszerep  télvíz idején, ( nagyon szeretjük:)) de azért ilyen is kell néha napján, mondjuk egy Márton napi libasült mellé, valami fenséges. Nem puhul meg, finom roppanós marad, pont olyan  ahogy a nagy könyvben elő van írva! Receptjét a Körmendi piacon áruló nénikétől kaptam tízen valahány éve, azóta csak e- recept szerint készül nálunk.

Hozzávalók:  2 kg almapaprika, 1,5 l víz, 7 dl 10 % ecet, 20 dkg cukor, 2 ek só, 1 mk szalicil, vagy ( bórkén) forralás után.  egész fekete szemes bors, mustármag, szegfűszeg, babérlevél.

Vizet felforraljuk a cukorral, sóval, végén hozzáadjuk a szalicilt vagy a borként., félre tesszük hűlni. Az üvegeket steril tisztaságúra mossuk, és a többször átmosott paprikák szárát levágjuk, egy pár helyen saslikpálcikával megszurkáljuk a zöld résznél,( így könnyebben tud a lé a közepébe szivárogni) beletesszük az üvegekbe. Rászórjuk a fűszereket, felöntjük a  félig kihűlt alaplével,( a megmaradt levet tegyük félre, utántöltéshez) és egy kistányérral takarjuk csak le a tetejét, hogyha kell még utána tudjunk tölteni egy kis levet. Másnap celofánnal zárjuk le, és mehet is a kamrapolcra, kb 3-hét után már fogyasztható.





                   Sok sikert, és jó étvágyat kívánok  mindenkinek hozzá.