A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2018. augusztus 3., péntek

Pesto,aszalt- száritott paradicsomból



Az idei első, napon szárított- aszalt  paradicsomból pestot készítettem,( pesto = mozsár amiben az alapanyagokat hagyományos módon   törni,zúzni kell.) Én ettől most részben  eltekintettem és rásegítettem egy késes aprítógéppel, sőt még a botmixert is segítségül hívtam.😃 A paradicsom napon történő aszalásáról itt olvashattok. És akkor  lássuk, hogy mi is kell még ehhez a finomsághoz.

20 dkg szárított paradicsom, 4 ek reszelt parmezán sajt,(fontos a sajt minősége is, grana padanót vagy pecorinót használjunk) 6 dkg enyhén pirított fenyőmag, ( én most diót használtam helyette, enyhén megpirítva,konyharuhára borítva finoman megdörzsöltem héjától megszabadítottam)  1 csokor friss bazsalikom, 1 csokor friss oregano, 6 ek olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 2 ek balzsamecet.

A hozzávalókat egy mixer segítségével pürésítjük, vagy mozsárban törjük-zúzzuk.
Elég sűrű, paszta szerű állaga lesz de több olajat ne adjunk hozzá mert az ételbe kerülve kicsapódik és  az olajban fog úszni. Felhasználása végtelen, kenhetjük krékerre, pirított bagett szeletekre, kifőtt tésztához adva egy kis csilipaprikával , olívabogyóval megspékelve, 😋 leveles-tésztát lekenni egy - két szelet  prosciutto sonkát rátépkedni, feltekerni 1,5 cm darabokra felvágni parmezánsajttal meghinteni, ( mini csigák, party falatkák) 180 fokon készre sütni, és még sorolhatnám. csak a fantáziánk szabhat határt.😌





2018. augusztus 2., csütörtök

Napon száritott paradacsom



Aminek  párja nincsen! Tudom, tudom, sütőben , sőt aszalógépben is készíthetjük, de a napon aszaltnak valami paradicsomi paradicsom az íze!! 😇 Szóval mint minden évben, az idén is aszalódnak kint a hőségben. Használjátok ki a kánikulát eme finomság elkészítéséhez / is ! És, hogy hogyan készül Toscan száritott paradicsom