A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2018. december 1., szombat

Sólet cserépedényben sütve


 Szép lassan komótosan készült. De akár süthetjük vaslábosban vagy zománcozottban, ezt az echte zsidó ételt.

Hozzávalók:

50 dkg apószemű fehér-bab nálam,/ vagy tarka / 60 dkg füstölt hús, ( liba comb vagy mell,csülök , oldalas, stb)   10 dkg gersli (árpagyöngye), 5 db tojás, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 5 ek libazsír, 2 db babérlevél, só, bors, őrölt  pirospaprika,

Elkészítése:

Az előzőleg egy éjszakára beáztatott babot és gerslit leszűrjük,  és beleöntjük a cserépedénybe. Rászórjuk az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, majd a babba 5 kis fészket mélyítünk. Belefektetjük a megmosott nyers héjas tojásokat. Ráfektetjük az ugyancsak egy éjszakán áztatott füstölt húst. Csak kissé sózzuk mert a füstölt hús is sós, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával majd ráöntjük a megolvasztott libazsírt, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje az egészet. A cserépedényt saját fedelével lefedjük, majd hideg sütőbe toljuk. 180 fokon kb 3 órán át sütjük a sóletet. Ezután a húst felszeleteljük, a tojásokat hámozás után negyedekbe vágjuk, és a bab tetejére rakjuk őket.





      Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek.

Nincsenek megjegyzések: