A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2020. július 23., csütörtök

Fehérboros fekete-kagyló




Az egyik legelterjedtebb kagyló, aminek számtalan fajtája van. Fontos, hogy a frissen vásárolt kagyló házának jól kell zárnia, a törött vagy kinyílt kagylót már nem szabad felhasználni. A nyersen vásárolt kagylót még az nap el kell készíteni. Ez a fehérboros változat kifejezetten látványos fogás , akár a karácsonyi menünk részét is képezheti, a vendégek lényűgözése garantált lesz vele. Én ezt az ételt még tavaly december elején készítettem, Francia országban járt látogatásom során. Mivel a helyi piac látogatása ott sem maradhatott ki , helyi hal árusok kínálatát látva, nem tudtam ellen állni a frissen halászott  kagyló vásárlásának. 

Hozzávalók:

1 kg fekete kagyló ( előételként 3 főre, fő ételként 2 főre elegendő mennyiség)
1 db közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg vaj
2 dl száraz fehérbor
1 csokor petrezselyem
1 db citrom
só, fekete  bors (őrölt)

Elkészítése:

A frissen vásárolt  kagylók közül  dobjuk ki  amelyek már ki vannak nyílva. Csak  a zárt kagylókat szabad felhasználni! Viszont nagyon fontos, hogy főzés után a ki nem nyíltakat szintén dobjuk ki! A friss kagylókról minden felesleges dolgot szedjük le, egy körömkefe segítségével  megtisztítjuk folyó víz alatt , majd néhányszor átmossuk. Fontos, hogy közvetlenül a főzés előtt végezzük ezt a műveletet, mert az édesvízben elpusztulnak a kagylók!

Egy nagyobb serpenyőben  közepes lángon felmelegítjük az olívaolajat , rádobjuk a felaprított hagymát és fokhagymát , sózzuk , majd pár perc alatt üvegesre pároljuk.  Hozzáadjuk a bort, 2-3 percig forraljuk, majd a serpenyőbe tesszük a kagylókat, a citromgerezdek felét, aprított petrezselymet,  és a sót. kb  4-5  percig főzzük,( ha tovább főzzük , a kagyló meggumisodik) közben egyszer finoman megrázzuk a serpenyőt. Mikor kész, ellenőrizzük, hogy mindegyik kagyló kinyílt -e- amelyik nem , azt kidobjuk. Végül  petrezselyemmel és  citrom gerezdekkel díszítve  tálaljuk. Friss ropogós bagettet kínálunk hozzá.