A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...
2018. március 4., vasárnap
Aranyló marhahúsleves velőscsonttal
Egy igazi hagyományos klasszikus , méltó arra ,hogy a vasárnapi vagy az ünnepi ebédünk része legyen. A velőt pirítósra kenve, akár előételként is fogyaszthatjuk.( ami sajnos nálunk nem kelendő, de a szomszédunk imádja, így télen nagyon gyakran részesül eme finomságba.) Itt is hangsúlyozom, hogy csak is jó alapanyagokból tudunk egy igazán finom levest készíteni. Ami felér egy gyógyszerrel is télvíz idején a vírusos időszakban.
Hozzávalók:
1 kg marha velős csont, 60 dkg marhahús, 4 db sárgarépa, 3 db nagyobb fehérrépa, 1 kisebb fej vöröshagyma,( csak a külső héját szedjük le ) fél fej vöröshagyma amit 1 serpenyőben megpirítunk, szép szint és nagyon jó ízt ad levesünknek, 1 db babérlevél, 1 db csili paprika,( hosszú piros, ) 1 kk fekete-bors egész, 2 gerezd fokhagyma, 1 kk lestyán, itt, vagy Házi vegeta
1 vékony szelet gyömbér, csipetnyi szerecsendió, 1 szegfűbors, amit egy kicsit megnyomok , jobban érvényesül így az íze, ezeket teatojásba tesszük. 1 kis darab zellergumó, 1 kicsi zsengébb kelkáposzta levél, 1 csokor petrezselyem, 1 db Tv paprika megrakva zöldfűszerekkel
só, ehhez a mennyiséghez 2 csapottnyi ek parajdi sót használtam, mivel a velős csontok mind a két felét enyhén sóval bedörzsöljük , hogy a velő ne tudjon kifőni belőle.
A húst és a velős csontot alaposan megmossuk, tegyük egy nagyobb lábasba , felöntjük hideg vízzel, kb 3 l, (ellepje a húsunkat de legyen hely a zöldségeknek, és kalkuláljuk bele , hogy párologni is fog a léből, utána önteni pedig tilos. Kis lángon elkezdjük főzni, nem forraljuk, szép lassan elkezd majd gyöngyözni. Én az első felhabzott vizet le szoktam önteni, alaposan átöblítem hideg vízben a fazékban a húst, majd újra felöntöm vízzel és szép lassan kis lángom elkezdem főzni. Egy szűrővel közben folyamatosan szedegetjük a keletkező habot. Kb fél óra múlva tegyük hozzá a sót, a megtisztított félbe vágott zöldségeket, és a fűszereket teatojásban. Fedő nélkül szépen lassan , gyöngyözve főzzük tovább, 2-3 órát. Ha esetleg még keletkezne hab a tetején, menet közben szűrővel folyamatosan szedegessük. Mikor kész, félrehúzzuk, várunk egy kicsikét, hogy leülepedjen , a velős csontokat kivesszük, és leszűrjük. A levesbetétet kifőzzük, most házi cérnametélttel tálaltam.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése