A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2018. március 5., hétfő

Zöldségleves- daragaluskával





Vagy grízgombóccal,akár hogy is nevezzük, finom így is, úgy is. A háztáji kapirgálós tyúknak a felesleges hájat mindig külön kisütőm , és üvegbe töltve elteszem. És ilyenkor veszem nagy hasznát, mikor egy egyszerű zöldséglevest is ünnepi ebéddé tudok varázsolni  vele. De ha nincs kedvem éppen akkor frissen kisütni, porciózva fagyasztom.

Hozzávalók:

6 dkg  tyúkháj, 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 10 dkg zöldborsó, 6 szelet szárított vargánya gomba, ( mennyei ízt ad pluszban ) petrezselyem, lestyán,só, bors,


Tyúkhájat kisütjük, zsírján a megtisztított karikára vágott zöldségekkel, (+ gomba, zöldborsó) megdinszteljük, kb negyed óra. Majd felöntjük  1,5 l  vízzel. Fűszerezzük, só, bors, apróra vágott petrezselyem,lestyán, lassú tűznél készre főzzük 15 per alatt. A külön sós vízben   kifőzött grízgaluskával   tálaljuk.
 
 





Grízgaluska  hozzávalói: 

 2 db tojást egy csipetnyi sóval, és 1 kk olajjal  felverünk, hozzáadunk annyi búzadarát, hogy tejföl sűrűségű masszát kapjunk. Fóliával letakarjuk, 1,5 órára a konyhapulton pihenni hagyjuk, vagy a hűtőbe tesszük. Végül vizet forralunk, sózzuk, és egy evőkanállal beleszaggatjuk,lassú tűznél 10 percig főzzük. Tökéletes, olyan öröm beleharapni gombócokat kapunk.




Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek.

Nincsenek megjegyzések: