Eta mamáéknál anno, minden jeles ünnepeken ott figyelt a süteményes tálon a keksz szalámi is. Gyerekek imádták, én már nem annyira, tömény, édes, jellegtelen ízű valaminek tartottam. Ma már tudom is rá a választ, hogy miért! A jó alapanyagok hiánya! Azért nem szeretném leírni ezt a nagy múltú retró édességet, hiszen lehet ezt jól is elkészíteni, és a másik nagy előnye, hogy sütni sem kell és gyorsan összedobható. Így, én most Olaszosra vettem az elkészítését, Nigella Lawson után szabadon. Háztartási kekszet, amaretti kekszre cseréltem, (de zab, vagy a gullón kekszek bármelyike remek alternatívája a háztartási keksznek). Továbbá lényeges , hogy minimum 70 %-os kakaótartalmú csokoládét használjunk, margarin helyett pedig vajat.
Hozzávalók:
30 dkg vaj, 13 evőkanál nyírfacukor, 1 tábla jó minőségű étcsokoládé 25 dkg, 20 dkg amaretti keksz, 10 dkg pisztácia, 6 evőkanál holland kakaó,(cukrozatlan) 2 ek amarettó likőr, ha nincs, ( keserű mandula aroma, )
Külsejére 2-3 ek porcukor, nálam szőlőcukor,
Elkészítése:
- A cukrot habosra keverjük a vajjal, majd adjuk hozzá a kakaóport is és keverjük simára.
- A csokoládét összetörjük, majd vízgőz felett felolvasztjuk.
- A kekszet dupla műanyag zacskóba csomagoljuk (így strapabíróbb lesz) és sodrófával összetörjük. Vigyázzunk, nem kell túl apróra, különben nem mutat majd szépen, ha felvágjuk!
- A pisztáciát nagyobb darabokra felaprítjuk.
- Az olvasztott csokoládét kissé lehűtjük, hogy ne legyen túl forró, majd folyamatos keverés mellett, apránként a kakaós vajhoz adjuk.
- Belekeverjük az előzőleg összetört kekszet és az aprított pisztáciát és az egész masszát alaposan összekeverjük.
- Fél órára tegyük be a hűtőbe, így könnyebben tudjuk majd formázni.
- A hűtőből kivett masszát frissen tartó fólia darab közepére halmozzuk . Belecsomagoljuk a masszát és a két végét összetekerjük, mint a szaloncukrot. A két végénél fogva elkezdjük magunk előtt görgetni az asztalon, úgy, hogy a töltelék egyre tömörebb és kisebb legyen.
- Ha kész, fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe egy éjszakára.Majd a ,,penészités" következik, megdermedt szalámikat porcukorban forgatjuk.
Papirba csomagolva, megkötözve még ajándéknak is kiváló.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése