A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2018. április 2., hétfő

Medvehagyma túra a Gerecsében




 Nagyon vacak időjárás volt a hétvégén, mondjuk megszokhattuk volna már, ha Húsvét akkor sz@r az idő, eső, szél, hideg, meg minden amit akartok. Programunkat is törölni kellett , a fenébe.....! Na de hétfőre megjött a várva várt napsütés 😀 igaz egy kis széllel tarkítva, de most a túránk során   jól is esett. Gerecse csucsai közé   egy különleges településre  Pusztamarótra vettük korán reggel az irányt, medvehagyma szedéssel egybekötve. Az erdőbe érve amerre a szem csak ellát ,a rengeteg  medvehagyma levélszőnyegként tárul  elénk. Rá is járnak a közelben lakók, az erdőben sok autó parkolt itt-ott, de ez nem jelenti azt, hogy tömeg van, elszórtan   családok  játszanak és  piknikeznek  a fűben, még a többiek medvehagymát szedegetnek. Fejenként 2 kg szedhető hivatalosan, rengeteg finomság fog belőle készülni nálam.
 Tavaszi méregtelenítéshez is  ideális, mert tisztítja a gyomrot, a veséket és a vért, illetve gátolja a rögképződést. A vérnyomást és a koleszterinszintet is csökkenti, de nagyvárosi embereknek igazán ólommentesítő hatása miatt ajánlott. Íze és illata a fokhagymáéra emlékeztet, ám hatása az utóbbinál jóval nagyobb: vírus- és baktériumölő hatóanyagai tizenkétszer erősebbek a fokhagymáénál! Köhögésre, gyomorproblémákra gyakran ajánlják, de bélférgesség esetén is nagyon hatásos. Egy valódi egészségbomba. Tavasszal téli álmukból ébredő medvéket gyakran kapták medvehagyma-evésen - az állatok a növény segítségével erősítették és méregtelenítették szervezetüket. Innen ered a neve is. Macik is tudják, hogy mi a jó.😀 Egészen április végéig szedhető ez a csodanövény, lényeg, hogy még virágzás előtt szedjük a zsenge leveleket. Hajrá hozzá  mindenkinek.






Aki a méltatlanul kevéssé ismert Pusztamarótot választja úti céljául,nemcsak a természetjárásnak hódolhat ,  hanem megismerheti a magyar történelem egyik legtragikusabb eseményét , Dobozi Mihály legendáját , megtekintheti a törökök ellen vívott csata áldozatainak emlékművét és a múlt századig lakott település temetőjét is.   A hely szelleme megérint. Pusztamarót a Gerecsei Tájvédelmi Körzet szívében, távol a lakott települések zajától egy idilli hegyi patak melletti erdő tisztásán fekszik, a Sólyomfészek nevű ifjúsági tábor szomszédságában, ahol szállással,  szerény ellátással télen, nyáron várja az erdő szerelmeseit .







Nincsenek megjegyzések: