Sztrapacskát készítettem, Edimama és papa,😇 boldogok lennétek ha látnátok,hogy már igen jóízűen falatozóm a kedvelt ételeteket. Minden héten egyszer napirenden volt nálatok ( az illatától, szagától kivert a hideg akkor, pálpusztai sajt végett) én olyankor soha nem voltam éhes ( pedig dehogy nem ) csak nem erre.😈 Változnak az idők, mint az évszakok. A lényeg, hogy a legnagyobb löketet a Szlovákiai utunkon elfogyasztott ( Szlovák trilógia fatál.) adta.
Hozzávalók és az elkészítése:
20 dkg házi füstölt sütnivaló szalonna, kockára vágjuk és kis-lábasban kisütjük.( majd kiszedjük a zsírjából és félretesszük )
35 dkg juhtúró, só,
1 kg burgonya, 1 gerezd fokhagyma,lereszeljük a burgonyát egy kis lyukú reszelőn, minden egyes lereszelt burgonyát meghintünk egy maréknyi liszttel, majd hozzáadunk 2 egész tojást, sót, 1 kanálnyi olvasztott zsírt a kisült szalonnából. Kikeverjük, galuska állagú tésztát kapjunk, ha hígnak találjuk a masszát tegyünk hozzá még egy kevés lisztet.
Egy nagyobb fazékban vizet forralunk ,sózzuk, egy vizezett deszkára tesszük a tészta egy részét és késsel hosszúkás duci galuskákat vágunk. ( nokedliszaggatóval is készülhet , ) Megkavarjuk, nehogy leragadjon az edény aljára, és addig főzzük még a víz tetejére fel nem jönnek, majd 5 percig alacsony hőfokon főzzük tovább. ( ha nagy hőfokon hagyjuk könnyen kifuthat ) leszűrjük, nagyobb jénaitálba tesszük, kevés szalonna zsírral meglocsoljuk,rámorzsoljuk a juhtúrót, szalonnapörcöt, sütőbe vagy a mikróba tesszük kb 5 percre még a juhtúró ráolvad.
Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése