A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. október 29., kedd

Márton-napi ludaskása


Ha lúd, akkor legyen már  kövér, két legyet ütöttem egycsapásra:)) Ludaskása készült kis-konyhámban,  (ahogy anno az én dédikém csinálta, ilyenkor egy jó libaleves is dukált.)

Hozzávalók:  Libaaprólék, + még egy kis  zúza, + még egy kis  máj, zöldségek,( sárga-fehér répa, zeller, vöröshagyma, petrezselyemzöld, lestyán, zsálya, 2 gerezd fokhagyma, só, bors,) libazsír,+ rizs,+ zöldborsó.


Libaaprólékot alaposan megmossuk, zöldségeket megpucoljuk, és szokás módon húslevest főzünk. Szép lassan a habot folyamatosan  leszedve a tetejéről  (kb 2,5-3 órán át)


Mikor a hús teljesen megpuhult, leszűrjük a levest, húst és a  zöldséget külön tálra szedjük. Húst még melegen lefejtjük a csontról, és feldaraboljuk a zöldséggel együtt.  ( némi főtt zöldséget tegyünk félre a levesünkbe) Hagymát apró kockára vágjuk, aprítjuk, libazsíron megdinszteljük, hozzáadjuk a megmosott, jól lecsepegtetett rizst, átpirítjuk hozzáadjuk a zöldborsót, és felöntjük annyi húslével, hogy ellepje. Az elpárolgott levet folyamatosan pótoljuk a húslével, mikor már majdhogy nem puha a rizs , hozzá keverjük a darabolt húst és zöldséget is. Aprított petrezselymet szórunk rá, és így pároljuk tovább, nagyon lassú tűznél,kb  negyed órán át.


 Tálalásnál frissen aprított majoránnával és petrezselyemzölddel megszórjuk. Savanyúságnak pedig enyhén csípős ecetes almapaprikát kínálunk. Ecetes- almapaprika, 

 
  
Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek.

Nincsenek megjegyzések: