A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2013. május 23., csütörtök

Kucsmagomba pörkölt-medvehagymás galuska ágyon

 Nálam az idei év, nagy felfedezése  a kucsmagomba volt, készült is belőle egy pár finomság, többek között Márványsajtos kucsmagomba ragú. 
Most pedig  pörkölt formájában, csirkemellel párosítva álmodtam meg, a másik általam igen kedvelt növénnyel, a medvehagymával készült galuskával tálaltam. Hát valami mennyei finomság volt.

Hozzávalók: 40 dkg csirkemell , 20 dkg kucsmagomba, 1 nagy fej vöröshagyma,  1 db paradicsom, 1 db paprika, pirospaprika, só, bors, kevés olaj.

Hagymát apró kockára vágjuk, az olajon megdinszteljük paprikát, paradicsomot szintén kockázzuk, hozzáadjuk a dinsztelt hagymához. Pár percig  összefőzzük, ez lesz a pörkölt alapunk, majd hozzáadjuk a szintén kockára vágott csirke mellett, sózzuk, borsózzuk, (különösebb fűszerezést nem igényel, mert a gomba fogja megadni neki a különleges izét.) Az utolsó percekben hozzáadjuk, kézzel  nagyobb darabokra tépet gombát is, 10 percig főzzük, ne tovább mert elveszti gombánk a jellegzetes izét.

Nokedlihez, 50 dkg liszt, 1 db tojás, 1 kk só, 1 csokor medvehagyma,( apróra vágva) annyi vízzel kikeverjük, hogy keményebb állagú tésztát kapjunk. Én most vágódeszkáról ,egy késsel szaggattam a forrásban levő vízbe. (de természetesen , nokedli szaggatóval is lehet).  Jövőre többet fogok ebből a gombafajtából elraktározni, hogy télen is tudjuk élvezni a különleges izét .


 
                                      Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek.

3 megjegyzés:

Kati írta...

Még sosem ettem kucsmagombát, nagyon étvágygerjesztő, szívesen megkóstólnám:)

Böbe írta...

Mi is csak az idén ismertük meg ezt a fajta gombát. de nagyon be jött! Érdemes kipróbálnod:))

JÁNOS írta...

Most fogom kipróbálni a receptet. Annyit azért hozzá tennék, hogy a kucsma gomba feltételesen fogyasztható (ami azt jelenti, hogy húsz perc hőkezelést igényel)