Nagyon rá kattantam a kenyérsütésére! Talán nem is kell mondanom, hogy mennyivel finomabb amit mi magunk készítünk ,sütünk ,és az az illat ami vele jár, hát fantasztikus.Nagyon egyszerűen elkészíthető ez a kenyérke, tücsökbogárnál láttam, a forrás pedig itt.
Hozzávalók:
Kovász: 10 dkg liszt, 1 dl viz, 1 dkg friss élesztő
A kenyérhez: 40 dkg finomliszt, BL55, 50 dkg kenyérliszt BL80, 5 dl sör, 2 tk só, 1 dkg friss élesztő, 3 dkg cukor, 1 adag kovász
.
Forma kenéshez 1 tk olaj, szóráshoz, 1 tk liszt.
Kovász hozzávalóit összekeverjük,10-12 órát állni hagyjuk.( este célszerű elkészíteni,másnap reggel már dolgozhatunk is vele)
A kenyér hozzávalóit dagasztó tálba tesszük az elkészült kovásszal együtt, szokásos módon bedagasztjuk, rugalmas, szép fényesre. Letakarjuk és 1-órát kelesztjük meleg helyen. Majd lisztezett deszkára borítjuk, 8-részre osztjuk,(1 részt félre teszünk, jó lesz a következő adag kenyér sütéséhez). Egy 27 vagy 30 cm átmérőjű kerek torta formát olajjal kikenünk, és a 7- részre osztott tészta darabokból, egyenként gombócokat gömbölyítünk. Körbe rakjuk a tortaformában,lisztel megszórjuk a tetejét ,és egy konyharuhával letakarjuk, egy 1/2 órát hagyjuk pihenni.Végül előmelegített sütőbe tesszük, 250 fokon 10 percig, majd 200 fokon 20 percig sütjük.
Rácsra tesszük és ott hagyjuk még ki nem hűl.
Sok sikert hozzá.
5 megjegyzés:
Nagyon szép lett a kenyérkéd! Kovásszal annyira nem szoktam sütni, bár már kipróbáltam. Szeretem én is a saját készítésű kenyereket!
Megkívántam Tőled a kenyérsütést, ezt a recit is viszem, sort kerítek rá. Nagyon szép lett!
Nagyon jó kis kenyér recept:) és jól néz ki !
Csodaszép!!!és milyen finom lehet!!!!Én tegnap sütöttem kenyeret,a vendégeinknek tettem a kosarába is.:)Már nehezen vagyok meg a bolti kenyérrel,csak ha muszáj.
Köszi szépen lányok!
Éva mi a baj a kovásszal? Nem szereted , vagy nem működik vele a dolog?
HajniZoli, Örülök neki,kíváncsian várom a végeredményt!:))
Mammka, lassan én is ott tartok!
Megjegyzés küldése