Egyből neki is álltam bedagasztani Limara turbó kelt tésztáját, és működik. Fantasztikus ha nincsen sok időnk,de még is szeretnénk valami keltet varázsolni az asztalra. Természetesen mákos verzióban készült az első adag:)) a második szilva lekvárral.
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1.8 dl tej, 3.5 dkg cukor, 1 felvert tojás fele, másik fele jó lesz a kenéshez, 1/2 mk só, 3,5 dkg olvasztott vaj,
A hozzávalókat egy tálban összekeverjük,és bedagasztjuk a tésztát. Csupán csak addig hagyjuk kelni a tésztát, még a tölteléket elkészítjük hozzá.
Töltelék: 20 dkg darált mák, 10 dkg cukor, reszelt citromhéj, 2 dl tej. A tejet felforrósítjuk, és a cukorral összekevert mákra öntjük, szintén jól összekeverjük.
És már mehetünk is a tésztánkhoz, egy lisztezett deszkára kiborítjuk, 8 felé vágjuk. Kis gombócokat formázunk ,amit akár tenyerünk vagy a nyújtófa segítségével kilapítunk. Mák töltelékkel a közepét megrakjuk, és mint ha gombócokat készítenénk két tenyerünk között formázzuk. Majd újra egy nyújtófa segítségével kerekre formázzuk, és bevagdossuk, minden egyes virág szirmon csavarunk egyet.Végül formázzuk ,eligazgatjuk Sütő papírral bélelt tepsire tesszük, lekenjünk a maradék felvert tojással. Előmelegített sütőben 180 fokon, 20-25 percig sütjük.
Próbáljátok ki ,nem fogtok csalódni benne. Sok sikert hozzá nektek is!:))
7 megjegyzés:
Nagyon érdekes a formája. Egyébként imádom, mert mákos :)
Nagyon mutatós és finom lehet a mák és a szilvalekvár bármikor, bármilyen formában jöhet!
Hű, de jól néznek ki! És milyen finomak lehetnek!
Köszi szépen lányok! Én is,Mi is ,nagy mák függök vagyunk,jöhet bármilyen formában:))
Hű de csinik:) ideje lenne már nekem is valami mákosat sütni!
Érdekes a tésztája, a formázása. Nagyon tetszik, főleg, hogy mákos is:-)
Nálad is megcsodálom, csodaszép lett! :-))
Megjegyzés küldése