Ha Márton- nap, akkor liba és újbor minden mennyiségben.
Életrajzi feljegyzésekből kiderül, hogy a középkor egyik legnépszerűbb szentje-a 317 körül született és 397-ben elhunyt. Márton ,aki koldusok és katonák védőszentje lett, már 12 - éves korában rájött: hite olyan mély , hogy életét Istennek és az emberiségnek kell szentelnie. Jóságáért püspökké akarták szentelni, mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől , a ludak oljába bújt . A szárnyasok gágogásukkal óriási zajt csaptak így elárulva Márton rejtekhelyét. Mártont 371-ben püspökké szentelték.
Libafogyasztással számos babona élt, és él a mai napig is. Az egyik szerint , ha valaki nem eszik libát Márton -napon, egész évben koplalni fog. Na ettől való félelmemben ,készítettem ezt a libamáj pástétomot. Igaz nem hízott libának a májából készült, azt nem teszi lehetővé a gazdasági helyzetünk jelen esetben.De nagyon finom ,ízletes lett pecsenye libáéból is. De természetesen kiváló ez a pástétom,csirke,pulyka, vagy kacsa májból is.
Hozzávalók: 50 dkg libamáj, 1 db vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma.1 dl száraz Tokaji aszú, , pár szem aszalt szilva, 1 dl tejszín, pár s szál friss citromos kakukkfű, só, citrom bors, libazsir,
Elkészítése: A kockákra vágott hagymát libazsiron megdinszteljük, hozzáadjuk az átnyomott fokhagymát is. A májat kisebb darabokra össze vágva , szintén hozzá adjuk,rászórjuk a citromos kakukkfüvet,és a citrom borsot.A májat kb 10 percig sütjük, hogy rózsaszínes maradjon, ráöntjük a bort,hozzáadjuk az aszalt szilvát,1-2 percig hagyjuk még az alkohol el párolog, majd sózzuk meg.. Botmixerrel pürésitjük hozzáadjuk a tejszínt ,ha szükséges még utána izesitjük. A maradék aszalt szilvát kisebb darabokra vágjuk, és lazán hozzá keverjük a pástétomhoz. Felmelegítünk néhány evőkanál libazsírt, és a pástétom tetejére öntjük. Kiadagoljuk,én két forma tálba szedtem ki,és már mehet is a hűtőbe,hogy jól átdermedjen.
Piritos kenyérrel, vagy friss meleg házi kenyérrel , kínáljuk, tálaljuk. És a nem lehet megunni,szlogent skandálni hozzá:)) Jó étvágyat hozzá !
5 megjegyzés:
Akkor én már szegénységre vagyok kárhoztatva, mert nem ettem ma libát:)
De ez a pástétom nagyon jól hangzik:)
És szépek a fotóid is:)
Kati köszönöm szépen! Számos babona kötődik a Márton-napi liba fogyasztáshoz,többek között ez is.Jó is lenne ha csak ezen múlna az egész:))
Friss pirítóssal- szinte a számban érzem az ízét! Nagyon guszta:)
Köszönöm szépen!:))
Száraz Tokaji aszú meg hol terem?
Megjegyzés küldése