Egészség hónap IV forduló.Készítsd el vagy tedd (még)egészségesebbé,játék krinsznél,azezmegaz
blog írójánál.Elérkeztünk a játék végéhez amire kenyér, vagy pék sütemény,elkészítése volt a heti feladat.Hát Én jó magam ezzel a rozsos szezám magos kenyér karikával készültem,a receptjétIlléskrisz Konyhája
hoztam,remélem nektek is tetszeni ,és ízleni fog,ha elkészítitek:)Amire mindenkit csak buzdítani tudok.Köszönöm innen is,habár az íze állaga,szuper de a küllemén van mit finomítanom még szerintem:)
Hozzávalók: 10 dkg teljes kiörlésü rozs liszt ,10 dkg tönkölybuzaliszt,30 dkg teljes kiörlésü buza liszt1 ek só ,1 kk cukor , 1 ek olivaolaj, 250-300 ml langyos viz, 1 csipet aszkorbin sav,1/3 kocka friss élesztő.3 gramm sikér,lenmag,szezám mag.(nálam csak szezám volt)
Elkészítése:A liszteket tálba szitáljuk, közepére
mélyedés készítünk, ebbe töltünk egy kevés langyos vizet. Belemorzsoljuk
az élesztőt és egy csipet cukrot. Kézzel elkevergetjük, de csak annyi
liszttel, amennyi közben hozzá keveredik. Addig kevergetjük a kis
masszát, amíg egy galuska tészta sűrűségi kis halmot nem kapunk. Ha kész,
letakarjuk az egész tálat és megvárjuk, míg az élesztős kovászunk
duplájára nem nő. Ekkor hozzáadjuk a többi hozzávalót a magvakon kívül,
majd egy rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Sikér és aszkorbin azért
kell bele, mert ezeknek a liszteknek kevés a sikér tartalmuk és nélkülük
nem lesz szép, puha a kenyerünk, hanem tömör és élvezhetetlen. Mikor
bedagasztottuk a tésztát, liszttel meghintjük a tetejét, letakarjuk, és
1-1.5 órát pihentetjük, kelesztjük. Ezután átgyúrjuk ismét, majd ketté
osztjuk a tésztát és megformázzuk a "kerekeket". Sütő papírral bélelt
tepsibe áttesszük őket, majd ismét letakarjuk őket és még 15 percet
pihentetjük. Közben a sütőt előmelegítjük kb. 180 C-ra. A megkelt
kenyereket tejjel lekenjük, megszórjuk a magokkal, majd betesszük őket a
sütőbe. 25-30 perc alatt, barnára, ropogósra sütjük őket. Rácsra téve
kihűtjük. Frissen, ropogósan az igazi, de másnap is nagyon finom kenyér,
ha marad belőle...
2 megjegyzés:
Szépségesen harapnivalóak. :)
Köszi szépen Petra! És igazén finom is:)
Megjegyzés küldése