A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...

2012. október 6., szombat

Gundel-palacsinta

 Kevesen tudják,hogy Gundel -palacsintát eredetileg Márai Sándor felesége,Matzner Lola találta ki. Egy Márai-darab premierjét követően a Gundelban tartottak bankettet, Lola pedig egy régi családi receptet felújitva elkészitette saját desszertjét, a dióval, mazsolával, cukrozott narancshéjjal, töltött csokoládés palacsintát. Gundel Károlynak annyira izlett az édesség, hogy Márai palacsinta néven felvette az étterem állandó étlapjára. A Márai házaspár emigrációja után az államositott étteremben ez a név az étlapon sem szerepelhetett,igy az egykori tulajdonos után, Gundel - palacsintára kellett átkeresztelni.
                                                                (kép a  nettről)
 Hozzávalók a palacsinta tésztához: 25 dkg liszt, 3 dl tej, kb 2 dl szódaviz, 3 ek olaj,2 db tojás, csipet só,1 ek cukor. A lisztet egy keverő tálba tesszük a többi hozzávalókkal együtt,az olaj kivételével,azt csak a leg végén adjuk hozzá. Elektromos keverővel simára kikeverjük a tésztát,ha sűrűnek találnánk adhatunk hozzá még egy kevés tejet,vagy szóda vizet,és a végén hozzáadjuk az olajat. Forró palacsinta sütőbe ,kevés olajat öntünk kb 1 tk, egy merőkanálnyi palacsinta tésztát adagolunk  bele,és kisütjük. Egészen addig mig van a tésztánkból.

Töltelék: 2 dl tejszint forraljunk fel,adjunk hozzá 20 dkg darált diót, 10 dkg cukrot,  3 dkg  mazsolát,kevés csikokra vágott narancshéjat.Főzzük pár percig,ha sűrű lenne adjunk hozzá pár kanál tejet.Ha kihűlt adjunk hozzá 1 dl rumot.

Csokoládé öntet: 1 dl vizet öntsünk egy edénybe , adjunk hozzá 2,5 ek cukrot,folyamatosan keverve forraljuk fel. Majd beletördelünk 10 dkg jó fajta étcsokoládét, 3 dkg vajat, levesszük a tűzről ,és hozzá adunk 4 ek tejszint, és elkeverjük.

 Ha mind ezekkel készen vagyunk,megtöltjük egyenként  a palacsinta tésztát ,három szögletűre hajtjuk,csokoládé öntettel tálaljuk. Jó étvágyat kivánok:)

7 megjegyzés:

Juditka írta...

Hű, de megenném most!!!

Gabriella írta...

Én is, én is annyira megenném most...! :P

Hankka írta...

De jó volt ez a kis gasztro-történelemóra! :) Nagyon finom desszert, gyönyörűen tálaltad, meg is kívántam! :)

HajniZoli írta...

Egész nyáron nem süttem palacsintát a melegek miatt, de most úgy, de úgy megkívántam:-) ezt a gundel palacsintát ilyen narancsosan nem is kóstoltam, de fogom, az biztos:-)

Böbe írta...

Köszönöm szépen lányok!
Nálunk is nagyon régen volt teritéken,mert inkább az amerikai palacsintát szoktam késziteni! Nem kell a lakást szellőztetni annyit utána:))

Seffer Lilla írta...

Lassan nekem is neki kell állni a palacsinta gyártásnak...:)

Martina írta...

Köszi szépen, ez volt az első recept, ahol a csokiöntet tényleg úgy sikerült, ahogy azt én elképzeltem!