Lassan itt az ideje a paradicsombefőzésnek is, szárított paradicsomok már az üvegben olívaolajban, és csak úgy magában pihennek. Hmmm milyen jók is lesznek azok télen, a szósz, és a ketchup főzése még ezután következik. Most pedig lekvár formájában készítettem, jó csípősen. Aki rajong ezekért a paradicsomos finomságokért, érdemes rászánnia egy kis időt, hogy saját maga készítse el őket. Egy, hogy mindenféle tartósítószerektől mentes, kettő, hogy szerintem sokkal finomabb, és nem elhanyagolandó szempont, hogy jóval olcsóbb . Persze ha nem számítjuk bele az időnket, energiánkat, de azt hiszem ennyit megér a család, és saját magunk egészsége is, és a kulináris élvezkedés is:-)) A lényeg, hogy jó minőségű , érett paradicsomokat vásároljunk, és lehetőleg piacon kistermelőtől, aki nem a mennyiségre törekszik, hanem a minőségre.De ha van saját termesztésű paradicsomunk, no az a hab a tortán!
Toscan száritott paradicsom
POMODORE (paradicsom szósz.)
Házi ketchup
Hozzávalókat 1 kg mennyiséghez adom meg.
1 kg paradicsom, héjától megszabadítva, kockára darabolva, 2 gerezd fokhagyma összezúzva, 4 levél bazsalikom aprítva, 1 csilipaprika aprítva, 1 kk csilipehely, 1 kk parajdi só, 1 ek fehérborecet, ( ha nincs, alma ecet) 1 kk szemes fekete-bors, 1 mk reszelt gyömbér, 2 ek cukor, ( a cukrot el is lehet hagyni, vagy éppen növelni is lehet a mennyiségét)
A feldarabolt paradicsomot a cukorral, sóval, egy fazékban oda tesszük főzni. Mikor elfőtte a levét, hozzáadjuk a többi fűszereket, éppen csak rottyantunk rajta egyet, és azonnal steril, tisztára mosott üvegekbe töltjük. Pihe- puha, párnák közé tesszük , és ott hagyjuk teljesen kihűlni. Akár pirítós kenyérre kenve, tortillához, különböző sült húsokhoz mártogatósnak, isteni finom.
Jó étvágyat, és sok sikert kívánok hozzá mindenkinek.
4 megjegyzés:
No ezt megjegyzem. Van még tavalyi fagyasztott paradicsomom, tökéletes felhasználási módja nekik. Köszi! :-))
Hm. :)
Nagyon szép:)
A tavaly odaégettem a paradicsom lekvárt, hátha az idén nem fogom:-) ez a csilis nagyon tetszik. Szép a kép is!
Megjegyzés küldése