Ez a Spanyol jellegzetes rizsétel,( páéja) ebben a kánikulában egy megmentő fogás , akár hétvégére is remek megoldás.. Hamar elkészül, nem kell órákat a tűzhelynél állni, de egy kis szilárd táplálék még is csak kerül az ember gyomrába vele. És, hogy mi minden található egy igazi paellában ? Bármi és akármi !! Csak finom legyen:)) A lényeg a kétfülű lapos serpenyő, sáfrány, és a rizs, a további rajtunk áll, hogy tengeri herkentyűkkel, vagy simán csak zöldséggel, keverjük-e.
Hozzávalók: 40 dkg csirkemell filé kockára vágva, 1 fej vöröshagyma,( kockára aprítva) 2 gerezd fokhagyma,( reszelve, vagy nyomva) 4 ek olívaolaj, só, bors, petrezselyem,( aprítva) 2 db kaliforniai paprika, ( kockára, vagy fél karikára vágva) 2 db paradicsom,( kockázva) 15 dkg zöldborsó, ( fagyasztott, vagy konzerv is lehet) késhegynyi sáfrány, 1 l zöldségalaplé, 2 ek citromlé, ( vagy 1 db citrom cikkekre vágva) 20 dkg rizs.
Elkészítése: A csirkemell kockákat felhevített olajon megpirítjuk, majd kiszedjük egy tálra. A visszamaradt olajban hagymát üvegesre dinszteljük, majd a fokhagymát, paprikát is hozzáadva sütjük tovább, vissza öntjük a pirított csirke mellet , + a rizst, zöldborsót, ( ha konzerv, akkor csak a végén) + a citromgerezdeket, + a sáfrány, só, bors, petrezselyem, és felöntjük a lével. Nem kevergetjük, ha kell, mindig egy kis vizet öntünk hozzá, kb 30 percig pároljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...
2013. augusztus 9., péntek
2013. augusztus 8., csütörtök
Dinnyés granita.
De ha nem szeretnénk flancolni, egyszerűen jégkása ! Azt hiszem ,hogy most mindenki csak erre vágyik ebben a kibírhatatlan hőségben ! ( nem fehér embernek való ez már :) Dinnye, dinnye, jéghidegen, és jégbehűtőt itókák, na ez az ami kell nekünk.Vagy ahogy Ízes-Mázas a facén felvezette ezt az itókát, ( nagyon szeretem a humorát nézzetek rá az oldalára, olyan élvezettel vezet fel egy -egy ételt-italt , hogy ha nem szereted még akkor is megkívánod !) Amikor már felforrt az utolsó csepp agyvized is.
Amikor huncut izzadságcseppek viháncolnak a gerinced mentén.
Amikor már sem teraszozni,sem sportolni nincs kedved.
Na akkor fogod a jégcsákányodat (helyett a fagyiskanalat) és kibotorkálsz a hűtőmasinádhoz. Feltéped az ajtaját, magadhoz ragadod a jégbe hűtött nyarat, és mint Sharon Stone az Elemi Ösztönben, ripityára zúzod a jégkásádat. Lehűtött pezsgős-kehelybe kanalazod,mentát varázsolsz a tetejére,és boldogan betántorogsz vele a kanapéra,ahol természetesen nem vár rád a sármos Michael Douglas . De sebaj, legalább több marad nekem!:))))
Hűha, lehet, hogy tényleg meleg van?
Hozzávalók: 4 dl víz, 6 ek cukor, sziruppá főzve, majd kihűteni! 4 nagy szelet dinnyét , (lehet sárgadinnye is,) Kimagozva, összeturmixolva botmixerrel, 1 lime levét belefacsarva, és a sziruppal összekeverve,lapos fagyisdobozva töltve, fagyasztóba tesszük. És aztán elő a jégcsákánnyal lányok, mindent bele ! :-))
2013. augusztus 7., szerda
Gumi-sütemény
Ha az ember édességre vágyik, de ilyen hőségben még a sütő környékét is elkerüli, nem, hogy beizzítsa! Akkor pont ideális megoldás ez a habkönnyű kis édesség, amit csak keverünk-kavarunk-hűtünk, és már készen is vagyunk vele! Gyakori vendég volt nálunk anno, még a fiam kicsi volt,( de régen is volt) igen szerette,( persze mi is:) eperrel volt megrakva a teteje, hmm de finom is volt. Most gyümölcs nélküli változatban készült, de így is nagyon finom .
Hozzávalók: 6 tojás, 3 csomag vaníliás cukor, 2 ek kakaó, 17 ek porcukor, 2 doboz tejföl, 3csomag zselatin, 2 dl málnaszörp, vagy, ( eper, szeder, ribizli, )
1.) 3 tojássárgáját 5 kanál porcukorral és 1 csomag vaníliás cukorral kikeverjük, 1,5 dl vízben 1 csomag zselatint felmelegítünk és kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzáöntjük a kikevert tojáshoz és hozzáadjuk a 3 tojás kemény habját. Mély tepsibe öntjük, hűtőbe tesszük.
2.) Ugyan az mint az első, csak 2 ek kakaóval keverjük ki. Ha megdermedt az előzőre ráöntjük, majd mehet vissza a hűtőbe.
3.) 7 kanál porcukrot, 2 doboz tejföllel, 1 csomag vaníliás cukorral kikeverünk, 1,5 dl vízben 1 csomag zselatint felmelegítünk, és ha kihűlt hozzákeverjük a tejfölös részhez.Ha megdermedt az előzőre ráöntjük, vissza a hűtőbe.
4.) 2,5 dl vízben, fél csomag zselatint felmelegítünk, hűlés után 1,5 dl málnaszörpöt belekeverünk. Ha megdermedt az előzőre ráöntjük, ismét vissza a hűtőbe. Igazán szépen, csak másnap tudjuk formára szaggatni, vagy vágni !
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Hozzávalók: 6 tojás, 3 csomag vaníliás cukor, 2 ek kakaó, 17 ek porcukor, 2 doboz tejföl, 3csomag zselatin, 2 dl málnaszörp, vagy, ( eper, szeder, ribizli, )
1.) 3 tojássárgáját 5 kanál porcukorral és 1 csomag vaníliás cukorral kikeverjük, 1,5 dl vízben 1 csomag zselatint felmelegítünk és kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzáöntjük a kikevert tojáshoz és hozzáadjuk a 3 tojás kemény habját. Mély tepsibe öntjük, hűtőbe tesszük.
2.) Ugyan az mint az első, csak 2 ek kakaóval keverjük ki. Ha megdermedt az előzőre ráöntjük, majd mehet vissza a hűtőbe.
3.) 7 kanál porcukrot, 2 doboz tejföllel, 1 csomag vaníliás cukorral kikeverünk, 1,5 dl vízben 1 csomag zselatint felmelegítünk, és ha kihűlt hozzákeverjük a tejfölös részhez.Ha megdermedt az előzőre ráöntjük, vissza a hűtőbe.
4.) 2,5 dl vízben, fél csomag zselatint felmelegítünk, hűlés után 1,5 dl málnaszörpöt belekeverünk. Ha megdermedt az előzőre ráöntjük, ismét vissza a hűtőbe. Igazán szépen, csak másnap tudjuk formára szaggatni, vagy vágni !
Jó étvágyat kívánok hozzá.
2013. augusztus 6., kedd
Sütőtökös chutney
Fúziós konyhák különlegessége ( csatni). Hindu eredetű szó,ami annyit jelent ( nyalni) és aki megkóstolja valamelyik változatát , valóban megnyalja utána mind a 10 ujját. Ami készülhet édes, erős -pikáns , vagy savanykás változatban, különféle zöldségből - gyümölcsökből, gazdagon fűszerezve. Ami nálam most Hokkaidó -tökből készült és saját termés, (Mandy kertje és konyhája : , az ősszel nyert fűszermagok egyike volt ez a Japán tökmag, de a kukorica, és a bab is szépen fejlődik, itt is köszönöm Mandy lesznek majd képek is az ültetési módszeredről ) 10 évvel ezelőtt Ausztriában tudtam hozzájutni csak,ma már itthon is fel lelhető, ami egy igazi vitamin raktár.! Sötétsárga színe is árulkodik a sok béta-karotinról , amely a szervezetben A-vitaminná alakul át. Akár pirítós kenyérre rakva, vagy különféle sült húsok mellé, de kagylótésztát megtölteni vele is egy mennyei eledel.
Hozzávalók: 1 kg megtisztított sütőtök, 70 dkg alma, 1 diónyi friss gyömbér, 1 db csilipaprika, 1 ek sárga mustármag, + 1 ek fekete, 3 db vöröshagyma, 2 dl almaecet, 20 dkg befőzőcukor 3:1, 2 tk só, 3 dl narancslé,
Elkészítése: A meghámozott és kimagozott sütőtököt egy centis kockákra vágjuk, majd egy nagy edénybe tesszük. Hozzáadjuk az ugyancsak meghámozott almát, és a feldarabolt vöröshagymát is. Meghámozzuk a gyömbért, és gyufaszál nagyságú csíkokra vágjuk, majd ezt is beletesszük az edénybe. Beleöntjük a a narancslevet, a paprikát, a befőzőcukrot és a sót. Hozzáadjuk a fűszereket, és a forrástól számított kb 15 percig főzzük.A még forrásban lévő chutney-t alaposan kimosott, száraz üvegekbe töltjük, azonnal lezárjuk, majd fejre fordítjuk öt percre.
Sok sikert kívánok hozzá mindenkinek.
Hozzávalók: 1 kg megtisztított sütőtök, 70 dkg alma, 1 diónyi friss gyömbér, 1 db csilipaprika, 1 ek sárga mustármag, + 1 ek fekete, 3 db vöröshagyma, 2 dl almaecet, 20 dkg befőzőcukor 3:1, 2 tk só, 3 dl narancslé,
Elkészítése: A meghámozott és kimagozott sütőtököt egy centis kockákra vágjuk, majd egy nagy edénybe tesszük. Hozzáadjuk az ugyancsak meghámozott almát, és a feldarabolt vöröshagymát is. Meghámozzuk a gyömbért, és gyufaszál nagyságú csíkokra vágjuk, majd ezt is beletesszük az edénybe. Beleöntjük a a narancslevet, a paprikát, a befőzőcukrot és a sót. Hozzáadjuk a fűszereket, és a forrástól számított kb 15 percig főzzük.A még forrásban lévő chutney-t alaposan kimosott, száraz üvegekbe töltjük, azonnal lezárjuk, majd fejre fordítjuk öt percre.
Sok sikert kívánok hozzá mindenkinek.
2013. augusztus 5., hétfő
Túrós pogácsa
Blogkóstolóra, akinek a házigazdája Ildikó Kisildi: BLOGKÓSTOLÓ 10. Konyhavirtuóz: blogját sorsolta nekem. Ahol persze, hogy egy pogácsára esett a választásom.:)) Csupán annyi eltéréssel, hogy élesztővel , és tönkölyliszttel készült nálam.
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 12 dkg vaj, 25 dkg túró, 2,5 dkg élesztő, 1 tojás, 1 ek só, 1 kis pohár tejföl. Tetejére: lekenéshez, 1 tojás felverve,10 dkg reszelt sajt a tetejére.
Összeállítjuk a tésztát, rugalmas de ne túl lágy tésztát kapjunk. Lisztfüggő, éppen ezért a tejfölt kanalanként adagolva dolgozzuk csak bele. Hüvös helyen pihentetjük kb 1 órát, de egy éjszakát is eltölthet a hűtőnkben. Így reggel, friss meleg pogácsával tudjuk megörvendeztetni a családot.:))
Lisztezett deszkára borítjuk, és 3 x hajtogatjuk, én egymás után csináltam, nem hagytam pihenő időt a hajtogatások között. Ujjnyii vastagságúra kinyújtjuk, kis kerek 3-4 cm szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, kb 1/2 órát pihentetjük , tojással lekenjük, sajttal megszórjuk a tetejét, és előmelegített sütőben 180 fokon 13 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat, és sok sikert kívánok hozzá mindenkinek.
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 12 dkg vaj, 25 dkg túró, 2,5 dkg élesztő, 1 tojás, 1 ek só, 1 kis pohár tejföl. Tetejére: lekenéshez, 1 tojás felverve,10 dkg reszelt sajt a tetejére.
Összeállítjuk a tésztát, rugalmas de ne túl lágy tésztát kapjunk. Lisztfüggő, éppen ezért a tejfölt kanalanként adagolva dolgozzuk csak bele. Hüvös helyen pihentetjük kb 1 órát, de egy éjszakát is eltölthet a hűtőnkben. Így reggel, friss meleg pogácsával tudjuk megörvendeztetni a családot.:))
Lisztezett deszkára borítjuk, és 3 x hajtogatjuk, én egymás után csináltam, nem hagytam pihenő időt a hajtogatások között. Ujjnyii vastagságúra kinyújtjuk, kis kerek 3-4 cm szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, kb 1/2 órát pihentetjük , tojással lekenjük, sajttal megszórjuk a tetejét, és előmelegített sütőben 180 fokon 13 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat, és sok sikert kívánok hozzá mindenkinek.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)