Lassan itt az ideje a paradicsombefőzésnek is, szárított paradicsomok már az üvegben olívaolajban, és csak úgy magában pihennek. Hmmm milyen jók is lesznek azok télen, a szósz, és a ketchup főzése még ezután következik. Most pedig lekvár formájában készítettem, jó csípősen. Aki rajong ezekért a paradicsomos finomságokért, érdemes rászánnia egy kis időt, hogy saját maga készítse el őket. Egy, hogy mindenféle tartósítószerektől mentes, kettő, hogy szerintem sokkal finomabb, és nem elhanyagolandó szempont, hogy jóval olcsóbb . Persze ha nem számítjuk bele az időnket, energiánkat, de azt hiszem ennyit megér a család, és saját magunk egészsége is, és a kulináris élvezkedés is:-)) A lényeg, hogy jó minőségű , érett paradicsomokat vásároljunk, és lehetőleg piacon kistermelőtől, aki nem a mennyiségre törekszik, hanem a minőségre.De ha van saját termesztésű paradicsomunk, no az a hab a tortán!
Toscan száritott paradicsom
POMODORE (paradicsom szósz.)
Házi ketchup
Hozzávalókat 1 kg mennyiséghez adom meg.
1 kg paradicsom, héjától megszabadítva, kockára darabolva, 2 gerezd fokhagyma összezúzva, 4 levél bazsalikom aprítva, 1 csilipaprika aprítva, 1 kk csilipehely, 1 kk parajdi só, 1 ek fehérborecet, ( ha nincs, alma ecet) 1 kk szemes fekete-bors, 1 mk reszelt gyömbér, 2 ek cukor, ( a cukrot el is lehet hagyni, vagy éppen növelni is lehet a mennyiségét)
A feldarabolt paradicsomot a cukorral, sóval, egy fazékban oda tesszük főzni. Mikor elfőtte a levét, hozzáadjuk a többi fűszereket, éppen csak rottyantunk rajta egyet, és azonnal steril, tisztára mosott üvegekbe töltjük. Pihe- puha, párnák közé tesszük , és ott hagyjuk teljesen kihűlni. Akár pirítós kenyérre kenve, tortillához, különböző sült húsokhoz mártogatósnak, isteni finom.
Jó étvágyat, és sok sikert kívánok hozzá mindenkinek.
No ezt megjegyzem. Van még tavalyi fagyasztott paradicsomom, tökéletes felhasználási módja nekik. Köszi! :-))
VálaszTörlésHm. :)
VálaszTörlésNagyon szép:)
VálaszTörlésA tavaly odaégettem a paradicsom lekvárt, hátha az idén nem fogom:-) ez a csilis nagyon tetszik. Szép a kép is!
VálaszTörlés