Megint egy cukkinis ételt hoztam, mondtam, hogy szeretjük, de nagyon !:-)) Esszük sütve, főzve, sülve-főre ! Éppen , hogy csak nyersen nem, ( idáig) de ki tudja:)) Limaránál itt
láttam ezt az ötletet, hogy a tésztát felváltja a cukkini. Nem is volt kérdés, hogy elkészítem e.:)) Szeretjük tésztával is, de mostantól ebben a variációban is nagyon :-))
3 db közepes méretű cukkini, hámozva, vékonyra szeletelve, lesózva. 50 dkg darált hús, só, bors, 1 db sárgarépa, pucolva, reszelve, 1 fej vöröshagyma, pucolva, reszelve, bazsalikom, oreganó, 2 szál zeller, olívaolaj, 1 dl tej, 1 dl tejszín, 2 ek liszt, 2 dkg vaj, 20 dkg sajt, reszelve. 1,5 dl POMODORE (paradicsom szósz.)
Olívaolajon a reszelt hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a a fokhagymát, és reszelt sárgarépát, pár percig pirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst, fehéredésig dinszteljük, hozzáadjuk a paradicsomszószt, fűszereket, és fél dl vizet ráöntünk, takarék lángon készre főzzük a ragut. (25-30 perc) Ha kell, főzés során még öntünk alá egy kis vizet. A mártáshoz a vajon enyhén megpirítjuk a lisztet, felöntjük a tejszín + tej keverékkel, félretesszük.
Egy kisebb tepsiben a lesózott, és a nedvességtől alaposan leitatott, cukkini szeleteket szép sorjában lerakjuk, amire ragut halmozunk, majd a mártással is meglocsoljuk, ismét cukkini szeletek, ragu, mártás. Tetejét cukkini szeletekkel fedjük, amit szintén egy kis mártással meglocsolunk, és a reszelt sajttal megszórjuk, egyenletesen elosztva a tetején. Előmelegített sütőben 180 fokon, kb 30 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek.
A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...
2013. augusztus 3., szombat
2013. augusztus 1., csütörtök
Csilis paradicsomlekvár
Lassan itt az ideje a paradicsombefőzésnek is, szárított paradicsomok már az üvegben olívaolajban, és csak úgy magában pihennek. Hmmm milyen jók is lesznek azok télen, a szósz, és a ketchup főzése még ezután következik. Most pedig lekvár formájában készítettem, jó csípősen. Aki rajong ezekért a paradicsomos finomságokért, érdemes rászánnia egy kis időt, hogy saját maga készítse el őket. Egy, hogy mindenféle tartósítószerektől mentes, kettő, hogy szerintem sokkal finomabb, és nem elhanyagolandó szempont, hogy jóval olcsóbb . Persze ha nem számítjuk bele az időnket, energiánkat, de azt hiszem ennyit megér a család, és saját magunk egészsége is, és a kulináris élvezkedés is:-)) A lényeg, hogy jó minőségű , érett paradicsomokat vásároljunk, és lehetőleg piacon kistermelőtől, aki nem a mennyiségre törekszik, hanem a minőségre.De ha van saját termesztésű paradicsomunk, no az a hab a tortán!
Toscan száritott paradicsom
POMODORE (paradicsom szósz.)
Házi ketchup
Hozzávalókat 1 kg mennyiséghez adom meg.
1 kg paradicsom, héjától megszabadítva, kockára darabolva, 2 gerezd fokhagyma összezúzva, 4 levél bazsalikom aprítva, 1 csilipaprika aprítva, 1 kk csilipehely, 1 kk parajdi só, 1 ek fehérborecet, ( ha nincs, alma ecet) 1 kk szemes fekete-bors, 1 mk reszelt gyömbér, 2 ek cukor, ( a cukrot el is lehet hagyni, vagy éppen növelni is lehet a mennyiségét)
A feldarabolt paradicsomot a cukorral, sóval, egy fazékban oda tesszük főzni. Mikor elfőtte a levét, hozzáadjuk a többi fűszereket, éppen csak rottyantunk rajta egyet, és azonnal steril, tisztára mosott üvegekbe töltjük. Pihe- puha, párnák közé tesszük , és ott hagyjuk teljesen kihűlni. Akár pirítós kenyérre kenve, tortillához, különböző sült húsokhoz mártogatósnak, isteni finom.
Jó étvágyat, és sok sikert kívánok hozzá mindenkinek.
Toscan száritott paradicsom
POMODORE (paradicsom szósz.)
Házi ketchup
Hozzávalókat 1 kg mennyiséghez adom meg.
1 kg paradicsom, héjától megszabadítva, kockára darabolva, 2 gerezd fokhagyma összezúzva, 4 levél bazsalikom aprítva, 1 csilipaprika aprítva, 1 kk csilipehely, 1 kk parajdi só, 1 ek fehérborecet, ( ha nincs, alma ecet) 1 kk szemes fekete-bors, 1 mk reszelt gyömbér, 2 ek cukor, ( a cukrot el is lehet hagyni, vagy éppen növelni is lehet a mennyiségét)
A feldarabolt paradicsomot a cukorral, sóval, egy fazékban oda tesszük főzni. Mikor elfőtte a levét, hozzáadjuk a többi fűszereket, éppen csak rottyantunk rajta egyet, és azonnal steril, tisztára mosott üvegekbe töltjük. Pihe- puha, párnák közé tesszük , és ott hagyjuk teljesen kihűlni. Akár pirítós kenyérre kenve, tortillához, különböző sült húsokhoz mártogatósnak, isteni finom.
Jó étvágyat, és sok sikert kívánok hozzá mindenkinek.
2013. július 31., szerda
Tejes pite, Fekete-szederrel
Nagyon könnyű, igazi kánikula sütemény. Miért? Mert semmi perc alatt kész vagyunk vele,keverünk, kavarunk egyet-kettőt, és már mehet is a sütőbe.
20 dkg fekete szeder, 15 dkg liszt, 8 ek cukor, 2,5 dl tej, 2 dl tejszín, 3 tojás, 1 vaníliarúd kikapart magja.
Pitesütőt kivajazzuk, megszórjuk liszttel, majd a megmosott szedret is elosztjuk benne. A tojásokat habosra keverjük a cukorral szép fényesre, hozzáadjuk a tejet + tejszínt + lisztet, csomómentesre keverjük. A masszát beleöntjük a tepsibe, és előmelegített sütőben 180 fokon kb 30 percig sütjük.
Jó étvágyat kívánok.
20 dkg fekete szeder, 15 dkg liszt, 8 ek cukor, 2,5 dl tej, 2 dl tejszín, 3 tojás, 1 vaníliarúd kikapart magja.
Pitesütőt kivajazzuk, megszórjuk liszttel, majd a megmosott szedret is elosztjuk benne. A tojásokat habosra keverjük a cukorral szép fényesre, hozzáadjuk a tejet + tejszínt + lisztet, csomómentesre keverjük. A masszát beleöntjük a tepsibe, és előmelegített sütőben 180 fokon kb 30 percig sütjük.
Jó étvágyat kívánok.
2013. július 30., kedd
Töltött kagylótészta-cukkiniraguval.
Cukkini szezon van, szeretjük is nagyon! Rengeteg felhasználási módja van ennek az isteni zöldségnek, élek is ezzel a lehetőséggel rendesen , aminek csak a fantáziám tud határt szabni -:)) Most ragu formájában került terítékre nálunk.
Hozzávalók: 50 dkg óriás kagylótészta, 4 db közepes méretű cukkini apró kockákra vágva, , 2 fej közepes vöröshagyma kockára aprítva, 3 gerezd fokhagyma összenyomva, 1 csilipaprika aprítva, , 8 db paradicsom hámozva kis kockákra vágva, 1 marék bazsalikom levél aprítva, 1 kk oregánó, só, bors, olívaolaj, Házi ketchup, és egy pár kanál POMODORE (paradicsom szósz.)
A tésztát forrásban lévő sós vízben, al dente-re főzzük,( fog keményre) . Raguhoz: egy nagy serpenyőben olívaolajat felhevítünk, hozzáadjuk a a hagymát, fokhagymát, kb 5 percig dinszteljük, majd hozzáadjuk a paradicsomkockát, csilit, és 2-3 ek paradicsomszószt. Főzzük kb 5 percig, végül hozzáadjuk a cukkinit, és a többi fűszert is, ha kell egy kis vizet öntünk alá, kis lángon kb 20 perc alatt készre főzzük. A leszűrt tésztát, enyhén olívaolajjal meglocsoljuk, kézzel finoman összeforgatjuk, hogy mindenhol érje.Majd a kész raguval egyenként megtöltjük a tésztakagylókat. Tálalásnál, darabolt ,Toscan száritott paradicsom és bazsalikommal szórjuk meg a tetejét. Külön tálkában kínálunk házi ketchupot hozzá, ízlés szerint nyakon, vagy alá öntve .
És ha valaki még fokozni szeretné a kulináris élvezetet , reszelt parmezánit szórhat a tetejére.
2013. július 29., hétfő
Mediterrán zöldségleves
Kapribogyó teszi pikánssá ezt a paradicsomlevest. Egészséges, könnyű étel a nyári napokra. Akár hidegen, melegen, vagy langyosan esszük, isteni finom.
Hozzávalók: 3 ek olívaolaj, 1 vöröshagyma, finomra aprítva, 2 gerezd fokhagyma, összezúzva, 4 db érett paradicsom, hámozva, felkockázva, 1 piros húsú paprika ( kápia) magozva, felaprítva, 1 ek szárított paradicsom-püré,( olívaolaj + szárított paradicsom turmixgépben pürésítve) 1,2 l zöldségalaplé, 2 db közepes cukkini, negyedekre vágva, majd szeletelve, 4 kiskanál kapribogyó, maréknyi friss bazsalikom levél, só, és őrölt fekete bors.
Az olajat egy nagy serpenyőben felhevítjük, a hagymát és a fokhagymát rádobjuk, és kb 5 percig fonnyasztjuk. A paradicsomot a paprikával és a szárítottparadicsom-pűrével együtt belekeverjük, az alaplével felöntjük és felforraljuk. A hőfokot csökkentjük, lefedjük, és kb 10 percig lassú tűzőn főzzük.
A cukkinit és a kapribogyót beletesszük, és további 10 percig főzzük, míg a zöldség puhára nem fő. Végül a bazsalikomot is beleszórjuk, sóval, borssal fűszerezzük. És tányérokba merve kínáljuk.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)