A minőség nem veled született,csak akkor lehetsz a legjobb,ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. - Gundel Károly...
Az édes után, egy sós változat is készült nálam ebből a házi ''leveles'' tésztából. Amolyan parti falatkák, bulira, vendégvárásra, remek harapni való, egy szuper konty alá való:))) Alap receptje -Leveles-tészta házilag. ( hajtogatás nélkül)
Töltelék: 1/2 kg reszelt káposztát lesózunk, kinyomkodjuk a levét amit eresztett. Kevés olajon ledinszteljük, pirítjuk, őrölt fekete borssal megszórjuk. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, 3-részre vágjuk hosszában. A káposztát háromfelé osztjuk, és egyenként megtöltjük a tészta csíkokat, feltekerjük, végül 4-5 cm darabokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, 1 db felvert tojással lekenjük, előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük. A tészta végéből , maradékából, pedig kis háromszögeket vágtam.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgs0mg1bmoPFBQV58ZAq3DG4iH-529WNpPfgveOaN8Bvgqfx6XDpUZBNkNr9BSCb1xS7zYNLP6Yn6CiLA8WRFxxuVE0WtqMeab0PXQTCUsMDJoRmvqRsZn_z8GQV8bQQTe7qugXskrwhEXH/s400/2013-09-22+11.19.49.jpg)
Hétvégén tartották a tizenharmadik Vecsési Káposztafesztivált. A település szeme fényének a káposztának az ünnepét. Holott Vecsésen már nem is igen termelik a káposztát, inkább csak savanyítják a máshonnan szerzett alapanyagot. Pedig a lényege, az itt kinemesített fajtából készült savanyú káposzta lenne, ami ország szerte nagy hírnévnek örvend, pedig a minősége változó.Ritkán kapni finomat!! Ahhoz, hogy valaki a káposztáját ''vecsési'' címszó alatt árulhassa, semmiféle külön kritériumnak nem kell megfelelni. Az eredetvédelemre egyenlőre csak tervek vannak. Talán idővel ha a terv megszületik, ez is Magyar kuriózum lesz. No de mindezektől eltekintve, fantasztikus ételek sorakoztak fel, hatalmas üstökben készítve a csülökősbabos káposztától ( ami brutál finom:)) át levélben töltve, vagy csak simán óriás gombócként , a székelykáposztáig. ( ami szintén, fantasztikusan finom volt) És az adag árak is elfogadhatóak voltak, 5-600 Ft/adag. Egyedül a levél nélküli óriásgombóccal készült káposztáért kértek 1000 Ft /adagért. Ami szerintünk nem volt egyenes arányban az árral, és az íze is hagyott egy kis kívánni valót, az előzőekhez képest. Na de mint tudjuk egyszer volt Budán kutyavásár:))) Jövőre már okosabbak leszünk. A többi sok finomságból, káposztás lángos, káposztás pogácsa, káposztás lepény, stb már nem is igen tudtunk falatozni, holott nagyon csábítóak voltak. Úgy, hogy ezt is majd jövőre,hisz egyszerre a jóból is megárt a sok, mint tudjuk:))
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjQvYmD6zw2amtQxsf3tawWF8yIIPBGKfHoMP8Rh5jhaf1H5oQ551g5PkPQfmZLM6YgZOQxv-Km5glOEzxdX4t1QBmENIsJKPC9OKneuSCoCz6D-Y1Lgh1ZLmREkGGS284kkILKSMpil4lv/s400/2013-09-22+11.23.38.jpg)
Oldalborda szája már a füléig ér, meglátta a kondér tölteléket:))
Kézműves sajtokból sem volt hiány.
Hát az édességről már nem is beszélve.
Ennek a csúcsos káposztának egyedüli termelője egy vecsési gazda,de nem tudtam elcsábulni akárhogyan fájt, 1000 Ft / db ár, nagyon sokalltam.( talán majd a piacon adja olcsóbban is )
Helyi gazdák felvonulása a zsűri előtt.
A nagyi portája ( imádom) a nagypárnát a huzattal együtt mikor megláttam , visszarepített gyerekkoromhoz , dédikémnél ugyan ilyenen hajtottuk álomra a fejünket, az előzőleg forró téglával bemelegített ágyban ,a hozzá való ugyan ilyen színű, és huzatú dunyhával pedig takaróztunk.( de jó is volt)
Egyet sajnálok, hogy aranyom Hanna babánk nem volt itt velünk, aki nagyon élvezte volna a körhintázást, ebben a fonott kosárkában.
És a helyi termelő,a régi kort idézve, káposzta szeletelés közben, és egy fénykép erejéig fapapucsban káposzta taposás is lehetett volna, de ezt inkább kihagytam.
Aki járt már Vecsésen a fesztiválon, az úgy is tudja, hogy milyen, milyen élményekkel tért haza innen, aki meg még nem volt, azt csak biztatni tudom, hogy jövőre ne hagyja ki!!
Ami a Blogkóstolóra készült, kinek a házigazdája Dina Dina világa
, számomra
sütis néni konyháját sorsolta ki Sütis néne sütödéje: . Akit örülök, hogy megismertem, és ezt a finomságot hozom tőle. Némi változtatással készült ugyan , de akár így, vagy akár úgy , de készítsétek el mert nagyon finom.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 5 dkg kukorica liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 2 tojás sárgája, csipet só, 15 dkg porcukor, 1 mk vanília paszta, 25 dkg vaj, 1 tk sütőpor, 15 dkg étcsokoládé, 5 dkg fehér csokoládé.
Elkészítése: Száraz hozzávalókat összekeverjük, majd mehet bele a tojás + vaj, és a többi hozzávaló is. Tésztát gyúrunk belőle, és a hűtőbe tesszük 1 óra hosszára, de akár egy éjszakára is ott hagyhatjuk. Lisztezett deszkán kb 8 mm-es kinyújtjuk, kerek kiszúróval kiszaggatjuk, közepét egy kisebb kerek szaggatóval, a leeső tészta maradékot össze gyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk, egészen addig míg tart a tésztánkból, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Előmelegített sütőben 180 fokon kb 10 percig sütjük, hagyjuk teljesen kihűlni. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, és a linzerkarikák alját egyenként belemártjuk, mikor már szilárd lett a csoki bevonatunk, megfordítottjuk, és a olvasztott fehér csokoládéval díszítjük a tetejét.
Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek.