Egy nagyon finom, és laza kis ebéddel örvendeztettem meg ma ,a kis családomat.Nyáron rengetek kaprot raktam el lefagyasztva,szomszédunk kertjéből ahol bőséggel termett.Eljött az ideje a felhasználásának is.Íme a recept.
Hozzávalók:12 dkg rizs, 1 nagy fej hagyma, 40 dkg darált sertés hús, 2 tojás, só, bors, 1 húsleves kocka, 1 jó nagy csokor kapor, 5 dkg vaj, 2 ek finom liszt, 2 dl tejszín, 1 citrom leve, porcukor.
Elkészítése: A rizst enyhén sós vízben 10 percig főzzük, leszűrjük. A hagymát megpucoljuk finom kockára vágjuk, majd a rizzsel és a tojásokkal együtt a darált húshoz adjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk, és vizes kézzel tojásnyi gombócokat formálunk belőle. 1 liter vizet felforralunk a húsleves kockával, beletesszük a húsgombócokat, és lassú forralással puhára fűzzük ( kb 20 perc). A kaprot megmossuk néhány szál kivételével finomra vágjuk. Kiszedjük a gombócokat a levesből, a felforrósított vajban világosra pirítjuk a lisztet. Megszórjuk kaporral, 1 percig pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzászűrjük a gombócok főző levét, simára keverjük, majd vissza tesszük a tűzre, és mérsékelt tűzön, még 10 percig forraljuk. Hozzáadjuk a tejszínt, citromlevet, 1 csipet porcukorral, sóval és citrom borssal izesitjük,azután visszatesszük bele a gombócokat, és mérsékelt tűzön összeforraljuk. A félre tett kapor szálakkal és paradicsomhéj rózsákkal diszitve tálaljuk.( aszalt paradicsomot használtam)
Sós vízben főtt petrezselymes burgonyát adhatunk mellé. Jó étvágyat kívánok.
3 megjegyzés:
Böbe! Hogy te miket tudsz!!!
Kipróbálom mindenképp:)
A kapormártást nagyon szeretem. Nálunk mindig halhoz van. Rántott, párolt, stb. Lényeg, hogy hal legyen! :-))
Juditka örülök,hogy tetszik.Feltétlen csináld meg,irtó finom:))
Gionetta finom is a kapormártás főtt,párolt,húsok mellé is:))
Megjegyzés küldése