Így készült nálam a crostata,( olasz omlós piteszerű sütemény). Mennyei finomság!!
Hozzávalók:25 dkg liszt, 15 dkg cukor, 8 dkg sótlan vaj,(szoba hőmérsékletű) 1 tojás + 1 sárgája, fél citrom reszelt héja, csipet só, 3 marék dió, amit mozsárban darabosra törünk, 2 ek barna cukor,vagy nád cukor,
Elkészítése: Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a hozzávalókat, majd egy gombócként tegyük bele egy fóliába ,és mehet a hűtőbe pihenni 1 óra hosszára. Majd a tészta negyedét tegyük félre,rácsozni a tetejét.A többit egy kerek 20 cm kör formára nyújtjuk, torta formába beletesszük,ha nagyon ragadna a tésztánk ,csinálhatjuk a nyújtási műveletet sütőpapiron is.Majd átemeljük a torta formába kézzel kicsit segítünk ,hogy szépen elfeküdjön a tészta,és egy kb 1 cm peremet készítünk körbe a szélén.A tészta alját megszórtam egy kevés darabos dióval,amit előzőleg összekeverünk egy tálban a barna cukorral. Majd 4-5 ek szilva lekvárt kanalazunk rá,szépen elsimítjuk, és a maradék darabos cukros diót rászórjuk.A maradék tésztából berácsozzuk a sütemény tetejét.Előmelegített sütőben,190 fokon sütjük 35 percig.
Nem hiába, tudnak az olaszok élni. Tudják mi a jó. Dolce vita:))
Buon appetito
6 megjegyzés:
Látszik rajta, hogy tényleg nagyon omlós, finom. :)
Nekem jöhet...:)
Az olaszoknál sokszor kóstoltam ilyet és hamarosan kóstolni is fogok megint. Most hogy elkészítetted, már a számban érzem az ízét. Igen ! Dolce Vita, tudnak élni az olaszok! / tapasztalat/
Juditka, de jó neked:))Gondolj rám mikor kint falatozod ezt a finomságot!:))
Még jó, hogy nem írtad félre, és lett belőle prostata. :-D
De ez egy nagyon finom süti. Nálunk rengeteget sütöttem egy évben, mindig aznap megettük, pedig gáztepsinyi volt az adag. :-DD
Gionetta ez nagyon jó,akkorát kellett kacagnom rajta.De most,hogy mondod ,valóban egy betű került volna elé és lett volna nagy hahota:)))
Akkor gondolhatod,hogy ez milyen hamar elfogyott:)
Megjegyzés küldése