Egy roppant ötletes és finom étel receptjével jelenek meg újra a fedélzeten.Amit ha akarunk akár tortaként is adhatunk az édességet nem kedvelő ünnepeltnek!! De mivel nálunk igen sikere van mind kettőnek, így főételként került az asztalunkra. Az ötlet Limaratól származik, a kelt tészták királynőjétől, köszönet érte!
Nálunk ezután ,csak is ebben a formációban fog az asztalra kerülni ez a finomság.
Hozzávalók: 1 fej karfiol, / kb 1 kg / 50 dkg darált hús, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, /átnyomva / só, bors, kevés pirospaprika, 1 paradicsom, én házi sűrített paradicsomot használtam ,1 kk kakukkfű, ha szereted a csípőset, akkor ízlés szerint, mehet bele egy egy kis csili, 10 dkg rizs,/ főtt /kevés olaj, 1 nagy pohár tejföl, 10 dkg reszelt sajt.
besamelmártás: 1 dkg vaj, 1 ek liszt, kb 2,5 dl tej, só, bors, csipet reszelt szerecsendió,
vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet 1-2 keverünk, kavarunk rajta. Felengedjük tejjel és addig kevergetjük míg besűrűsödik.
Elkészítése: A megtisztított, és torzsától megszabadított karfiolt sós, vegetás vízben megfőzzük, kb 10 perc .Majd egy szűrőre tesszük hagyjuk , hogy jól lecsepegjen. Addig elkészítjük a pörkölthúst, kevés olajon megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a darált húst, fehéredésig kavargatjuk végül a fűszereket, kevés vizet aláöntve készre főzzük.Végül a a rizzsel összekeverjük. A karfiolt keresztben három felé vágjuk, az alsó részét egy kiolajozott morzsával meghintett tepsire tesszük, és elkezdjük a pörkölthússal megtölteni. Darált hús tetejére tehetünk besamelmártást, én most 1 tojás sárgájával , tejfölben elkevert darált sajttal kentem meg, így is brutál finom:)) majd következik a második sor . ugyan úgy mint az előző sort.Végül rátesszük a kalaprészét, és a maradék tejfölös masszával nyakon öntjük, szépen elsimítjuk rajta körbe-körbe, hogy mindenhol érje, enyhén megszórjuk zsemlemorzsával. Előmelegített sütőben 180 fokon kb 30 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat, és sok sikert kívánok hozzá mindenkinek.
3 megjegyzés:
Ez aztán nagyon jól néz ki és biztosan finom is! Szeretem a karfiolt minden formában és a rakott ételeket is, úgyhogy nálam nyerő! :)
Igazán ünnepélyes, guszta és finom a rakott karfiolod. Mi is nagyon szeretjük, pláne levesben!
Hát bizony megint vissza jöttem, közben láttalak benneteket a face bookon vakáción, örvendek hogy jól éreztétek magatokat.
Nálunk itt mindig csak a megszokott tenger, már szeretnék látni egy szezon változatot!
Puszillak
Köszönöm szépen! Csigabige.
Elisabeth, valóban, néha kell egy kis változatosság is !!:)) Habár olyan helyen élsz ahová sok ember csak vágyakozik!:))puszillak.
Megjegyzés küldése