Egy roppant ötletes és finom étel receptjével jelenek meg újra a fedélzeten.Amit ha akarunk akár tortaként is adhatunk az édességet nem kedvelő ünnepeltnek!! De mivel nálunk igen sikere van mind kettőnek, így főételként került az asztalunkra. Az ötlet Limaratól származik, a kelt tészták királynőjétől, köszönet érte!
Nálunk ezután ,csak is ebben a formációban fog az asztalra kerülni ez a finomság.
Hozzávalók: 1 fej karfiol, / kb 1 kg / 50 dkg darált hús, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, /átnyomva / só, bors, kevés pirospaprika, 1 paradicsom, én házi sűrített paradicsomot használtam ,1 kk kakukkfű, ha szereted a csípőset, akkor ízlés szerint, mehet bele egy egy kis csili, 10 dkg rizs,/ főtt /kevés olaj, 1 nagy pohár tejföl, 10 dkg reszelt sajt.
besamelmártás: 1 dkg vaj, 1 ek liszt, kb 2,5 dl tej, só, bors, csipet reszelt szerecsendió,
vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet 1-2 keverünk, kavarunk rajta. Felengedjük tejjel és addig kevergetjük míg besűrűsödik.
Elkészítése: A megtisztított, és torzsától megszabadított karfiolt sós, vegetás vízben megfőzzük, kb 10 perc .Majd egy szűrőre tesszük hagyjuk , hogy jól lecsepegjen. Addig elkészítjük a pörkölthúst, kevés olajon megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a darált húst, fehéredésig kavargatjuk végül a fűszereket, kevés vizet aláöntve készre főzzük.Végül a a rizzsel összekeverjük. A karfiolt keresztben három felé vágjuk, az alsó részét egy kiolajozott morzsával meghintett tepsire tesszük, és elkezdjük a pörkölthússal megtölteni. Darált hús tetejére tehetünk besamelmártást, én most 1 tojás sárgájával , tejfölben elkevert darált sajttal kentem meg, így is brutál finom:)) majd következik a második sor . ugyan úgy mint az előző sort.Végül rátesszük a kalaprészét, és a maradék tejfölös masszával nyakon öntjük, szépen elsimítjuk rajta körbe-körbe, hogy mindenhol érje, enyhén megszórjuk zsemlemorzsával. Előmelegített sütőben 180 fokon kb 30 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat, és sok sikert kívánok hozzá mindenkinek.
Ez aztán nagyon jól néz ki és biztosan finom is! Szeretem a karfiolt minden formában és a rakott ételeket is, úgyhogy nálam nyerő! :)
VálaszTörlésIgazán ünnepélyes, guszta és finom a rakott karfiolod. Mi is nagyon szeretjük, pláne levesben!
VálaszTörlésHát bizony megint vissza jöttem, közben láttalak benneteket a face bookon vakáción, örvendek hogy jól éreztétek magatokat.
Nálunk itt mindig csak a megszokott tenger, már szeretnék látni egy szezon változatot!
Puszillak
Köszönöm szépen! Csigabige.
VálaszTörlésElisabeth, valóban, néha kell egy kis változatosság is !!:)) Habár olyan helyen élsz ahová sok ember csak vágyakozik!:))puszillak.