Oldalak
▼
2018. október 27., szombat
Ch csökkentett zsemle
DIABESTAR Géniusz kenyér lisztkeverékéből sütöttem.Tudom eléggé húzós az ára, de ha cukorbeteg vagy , diétázol éppen , vagy csupán csak egészségesen szeretnél étkezni bakker ez van! Általában ezt a keveréket használom, mióta férjem cukorbetegséggel küzd,/ küzdünk, részemről próbálok minden fortélyt bevetni, hogy elkerüljük a gyógyszeres terápiát. ( szegényem, ha már ezt az egyet örökölte őseitől😏 / Ch- csökkentett lisztkeverék házilag
De most éppen készlethiányom volt belőle,ilyenkor jön kapóra ez a lisztkeverék, ami tartalékban mindig van itthon !
Hozzávalók:
50 dkg Géniusz lisztkeverék, 3,5 dl langyos viz, 1,5 dkg élesztő, 1 tojás, 1 ek olaj,. Vízben feloldjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a liszthez, dolgozzuk össze és dagasszuk kb 10 percig. Alakítsuk a kívánt formára, szórjuk meg magokkal, majd langyos helyen kelesszük a duplájára. Majd 190 fokon süssük készre.
Francia hagymaleves, sajtos bagettel
Ha nem szereted a hagymát, ezt a levest és az ízvilágot akkor is imádni fogod. Teljes boldogság egy tányérban, forró leves, olvadt sajt a tetején ,karamellás, savanykás, édes íz egyszerre...
Minimális fűszerezés mellett, csak a hagyma és a bor érvényesül benne.
Hozzávalók:
4 fej vöröshagyma, 1 szál póréhhagyma, 3 ek olíva olaj, 3 ek vaj, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, kakukkfű, csipetnyi reszelt szerecsendió, 1 tk barna cukor, 3 ek liszt, 1 l alaplé, 1,5 dl fehérbor, 10 dkg reszelt sajt, /edami, gouda,stb/
Elkészítése:
Hagymát és a póréhagymát vékony szeletekre vágjuk, egy nagyobb edénybe tesszük és olívaolajon kb 10 percig pároljuk,mikor összeesett, rádobjuk a vajat és a barna cukrot, folyamatosan kevergetjük , hogy karamellizálódjon a hagyma. A főzés felénél hozzáadjuk a fokhagymát / apróra vágva, vagy nyomva /, felöntjük fehérborral, és tovább pirítjuk, hogy szép aranybarna szint kapjon. Hozzáadjuk a lisztet, majd felöntjük az alaplével,( ha nincs alapleved, jó a bolti kocsonyás csirke alaplé is, tartósítószer mentes, ) Fűszerezzük, kb 20 percig főzzük még , majd egy sütőbe rakható tálba szedünk a hagymalevesből , megszórjuk reszelt sajttal, rakunk rá egy szelet pirított bagettet , erre rakunk megint reszelt sajtot, majd mehet a sütőbe 200 fokra kb 5 percre. Mennyei finom lesz a végeredmény!
2018. október 21., vasárnap
Kirándulás, a mi kis falunkban
Pajkaszegen. 😆 Avagy Pilisszentléleken. Kerestük Szifont és Stokit de nem találtuk.😄 Így betértünk Teca kocsmájába, ahol bezzeg zajlott az élet!😋