Oldalak
▼
2018. április 22., vasárnap
Pacsni
Egy elfeledett régi idők finomságát sütöttem, pacsnit. Finom, ropogós, leveles szerkezetű tészta. Ami egy érdekes technológiával készülő hagyományos péksütemény. Pékségekben egyre kevesebb lehetőség van a gyártására, vásárlok meg amúgy sem tudnák megfizetni . Tehát, magad uram, ha szolgád nincsen.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 2 evőkanál cukor, 1 mk só, 8 dkg vaj, 3 dl tej,
A vajat a fagyasztóba tesszük.
A lisztet egy tálba tesszük, közepébe kis mélyedést készítünk, beleöntünk egy kis tejet, csipet cukrot és elmorzsoljuk benne az élesztőt. Mikor felfutott kb 10 perc alatt, hozzáadjuk a cukrot , sót, a maradék tejet és lágy tésztát dagasztunk. Meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük. Majd lisztezett deszkára borítjuk, 3 egyenlő részre vágjuk. 20 x 20 cm-es négyzetre nyújtjuk, a fagyot vajnak a felét nagy-lyukú reszelőn ráreszeljük. befedjük a második lappal,erre reszeljük a maradék fél vajat, majd befedjük a harmadik tésztalappal. Tenyerünkkel kicsit lenyomkodjuk, 10 percet pihenni hagyjuk. Majd kicsit kinyújtjuk és felvágjuk, fél órát pihentetjük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, ügyeljünk, hogy elegendő helyet hagyjunk a széthúzáshoz.( van amikor a deszkán csinálom a széthúzást, és utána megy a tepsibe, nekem így könnyebb . Hüvelyk és a mutató ujjunkkal összecsípjük a közepét és szét-felé húzzuk őket, egy kicsit be is vizezhetjük ujjainkat.
) végül 30 percet így is pihentetjük. Vízzel lespricceljük és előmelegített sütőben kb 10 perc alatt készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése