Megint egy epres sütemény készült nálam, de most egy jeles alkalomra szántam! A házassági -évfordulónk megünneplésére, oldalbordával édes kettecskén:)) No és egy finom, pohár pezsgő (eperrel), társaságában! Hát mit ne mondjak, mind kettőt nagyon szeretem! Na jó, mind a hármat, oldalbordát is belevéve:)) Az utóbbit nagyon, az előzőt mértékkel, az elsőt pedig mértéktelenül !:))
És Te kedves olvasó , aki ide benéztél hozzám, és olvasód soraimat ,osztozz örömünkben, ünnepelj velünk ! Légy a vendégünk virtuálisan, egy pohár pezsgőre , és egy szelet habos süteményre! Egészségetekre!:)) Fehér piskótához: 6 db tojásfehérje, 10 dkg liszt, 8 dkg porcukor, csipet só, 1 tk sütőpor. Krémhez: 2 dl görög joghurt, 2,5 dl tejszín, 10 dkg porcukor, 25 dkg eper, 1 tasak Dr.Otker, Expressz Zselatin fix. Tetejére: 3 dl tejszín, 10 db eper.
Tojásfehérjét felverjük kemény habbá, az átszitált sütőporos lisztet + cukrot, hozzá adjuk, fokozatosan, és óvatosan össze forgatjuk. Kapcsos tortaformába tesszük amit sütőpapírral kibélelünk. Előmelegített sütőben, 180 fokon tű próbáig sütünk, ha idő előtt pirulni kezdene a teteje, sütőpapírral letakarjuk. Rácsra kiszedve hagyjuk teljesen kihűlni, majd félbe vágjuk. Az epret botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a cukrot + a zselatin fixet, jól kikeverjük, + a joghurtot amivel szintén alaposan össze keverjük. Végül a keményre felvert tejszínhabbal is össze keverjük. A kihűlt és félbe vágott egyik tortalapot vissza tesszük a kapcsos torta formába, rá tesszük a krémet, majd beborítjuk a másik torta lappal, óvatosan kicsit lenyomkodjuk a tenyerünkkel. Hűtőbe tesszük, kb 1 óra hosszára, majd ügyesen kiengedjük a torta forma kapcsot, és a szintén tetejére szánt, felvert tejszínhabbal, amibe a villával összetört eper szemeket belekevertük, kívülről a tortánkat bevonjuk vele. Tálalásnál eper szemekkel díszítjük.
És a leg- kedvesebb idézetem, amit oldalbordától kaptam anno , mikor az esküvőnkre készülődtünk !
Az epres- habos sütemény utánitt
, most elkészült a citromos változata is.Citrom rajongok, feltétlenül készítsétek el , ki ne hagyjátok!
Hozzávalók: 2 kispohár sűrű tejföl 5 e.k.porcukor 2 citrom leve és héja 1 jó e.k. étkezési zselatinpor 4 dl édesített növényi tejszínhab (hu-la-la) 1 csomag babapiskóta kb.20 dkg
1dl citromlikőr , (vagy . valamilyen krémlikőr)
A tejfölt, a cukrot,
citromok levét és héját jól elkeverjük, 1 1/2 dl forró vízben feloldjuk
az 1 e.k. zselatinport, felverjük a tejszínhabot, majd az egészet
összeforgatjuk ( először a zselatinos megy bele , utána a
tejszínhab). sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, vagy egy kapcsos torta formát, arra sorba kirakjuk a
babapiskótákat, meglocsoljuk a krémlikőrrel, majd mehet rá a citromos
hab. Díszíthető citrom vagy narancs félbevágott szeletekkel, de mehet rá
színes cukordara is. Hűtőbe tesszük,majd másnap forró vízbe mártott
késsel szeleteljük. Tipp: Bodza szirup készítésénél , mikor már leszűrtük a szirupunkat, a kiszedett citrom szeleteket fel tudjuk felhasználni !
Fő az egészség mozgalom staféta botját, martinelli adta át nekem. Lényege, hogy készítsünk , vagy alakítsunk át egy kedvelt ételünket, egészséges változatban. Egyébként is próbálom a minden napjainkba bevinni a tudatos táplálkozást, mert az ( ételed az életed ) elvét vallom. Ez a ravioli tészta most durum lisztből készült, nagyon örültem mikor megláttam itt egyből tudtam, hogy ezt elfogom készíteni. Kedvenc nálunk amúgy is a durum lisztből készült tésztafélék, ( Barilla) de idáig a boltból vándoroltak hozzánk. Hát ezután, már ezt is a kis-konyhámban fogom gyártani:)).
Tészta: 40 durum liszt, 2 dl kéz meleg víz, csipet só. Össze gyúrjuk a tésztát, fóliába csomagoljuk, és 1/2 órára betesszük a hűtőbe, pihenni a tésztát. Töltelék: 1 kis cukkini, kockára vágva, 1 kis fej vöröshagyma , apró kockára vágva, 1 csokor metélőhagyma,( metélve) 8-dkg sajt (reszelve), só, bors, olíva olaj. Olíva olajon kockára vágott hagymát megdinszteljük, hozzáadunk 3 ek (paradicsom szósz.)
a cukkinit, és a a fűszereket Mikor már puha a cukkinink,kb 10 perc, hozzáadjuk a reszelt sajtot is, éppen csak, hogy megolvadjon , és már vesszük is le a tűzről.
A tésztát lisztezett deszkán , vékonyra kinyújtjuk, négyzet alakúra, lisztezünk nyújtás közben is bőven ha ragadna a tésztánk, majd 7 x 7 cm kockára vágjuk. Közepére egy kis kanál cukkinis tölteléket rakunk, majd háromszög alakúra hajtjuk össze.( mintha szalvétát hajtogatnánk ) jól lenyomkodjuk a széleket,végül a két alsó csücskét össze fogjuk, és össze dogozzuk. Kis batyut formálva a tésztából. Forrásban lévő enyhén sós vízben 3 perc alatt kifőzzük a tortellinit, egy szűrőkanállal kiszedjük a vízből, lecsepegtetjük és forró paradicsom szószban megforgatjuk. Tálaláskor friss bazsalikommal szórjuk meg. És akiknek tovább adom a staféta botot.