Végre ma már kedvezett az időjárás, hogy a szomszéd Kossuth portán , ( Erzsikénél a szomszédban) a cseresznye szüret elkezdődhetett. Már hetek óta sóvárogva pillantottam ki a nappalink ablakán, a szemben lévő nagy cseresznye fára, hogy mikor pirosodik már:)). Hát ez az időjárás nem igen kedvezett neki , ami mostanában uralja a mi kis Kárpát-medencénket, ha nehezen is , de csak el jött a napja a szüretelésének is:))
Oldalbordám is nekiveselkedik a nagy feladatnak ami reá vár, a fára mászás, ő a fa egyik oldalán ,én a másikon. De leleményes volt az én életem párja, míg én a 3 m magas létra legfelső fokáról szedegettem, ő minden helyzetben feltalálom magam jelszóval, a garázs tetejére mászott, laza könnyedséggel csinálta végig a szüretet! Hát szemesnek áll a világ:))
Na de szomszéd asszonyom bátorságát , elképedve vettem észre , ennek a nagy fának a tetején, na ez a nem semmi , hát onnan is le kell szedni , jött a válasz, hát ez így igaz !
És a közel 50 éves cseresznyefa, alatta Lajosunk akinek a két keze munkáját dicséri , hogy ennyi évesen is ilyen szép egészséges állapotban van ez a fa, ilyen bőséges terméssel megáldva. De ugyan ez elmondható a kertjükben termelt többi növényekre is! Igaz nem kis munka árán, de neki egyben a hobbija a kertészkedés. Amihez még sok- sok évet kívánunk, erőben egészségben nekik. Itt is köszönjük szépen Nektek, a sok finomságot amivel megörvendeztettek minket olykor -olykor!
Tönköly kenyérke sült ki nálunk újfent, csak most kerek cipó változatban. Receptje ugyan az mint az elözőleg készült , Tönköly kenyér
, formázás, és a sütésnél tértem csak el, mégpedig annyiban, hogy egy kerek zománcos lábosban sült ki ez a gyönyörűség. Ha nincsen se cserépedényetek, vagy kacsa sütő jénaitok, nyugodtan lehet egy kerek fedeles zománcos lábosban is kivitelezni, az otthoni kenyérsütésünket.
Fantasztikus ízvilágú est ebédünk volt oldalbordával. Készíthetjük
akár kerti grillen kint a szabadban, szerintem az még csak egy + ad hozzá,
legközelebb nálunk is így fog készülni. Vagy benti grillen a sütőben
sütve, de akár kevéske olajon egy serpenyőben sütve is tökéletes lesz a
végeredmény. Nálam most, fele a sütőben, másik fele olajban lett
kisütve. Receptjéért trollanyunál jártam , itt. Mellé pedig frissen kisült, tönköly cipó kenyeret kínáltam. Hát
valami fenséges volt,( azt hiszem megint adtunk a koleszterinünknek , a
fenébe:))
Hozzávalók: 50 dkg darált hús,( vegyesen, fele- marha, fele- disznó) 1 tojás felverve, 1 darabka friss gyömbér reszelve, 2 ek paradicsompüré, 1 tk őrölt koriander, 1 tk őrölt kömény, csipet fahéj, 1 lila hagyma reszelve, 2 gerezd fokhagyma összenyomva, 1 citrom reszelt héja, 1 dl fehérbor,( nálam fehérbor ecet) 0,3 dl víz, 1 ek olíva olaj, 1 tk cukor barna / méz, 1/2 tk piri-piri fűszer,( vásárcsarnoknál az Ázsia Bt.-ben lehet venni) 2 db paradicsom apró kockára vágva, 10 szem olíva bogyó szintén apróra vágva. Összegyúrjuk, a paradicsom kivételével, azt csak a végén adjuk hozzá.
Állni hagyjuk a hűtőben egy pár órát, még jobb, ha előző nap állítjuk
össze, így bőven lesz ideje össze érnie az ízeknek. Végül apró gombócokat formázunk a masszából, és saslik pálcára szúrjuk, grillezzük, vagy kevés olajon kisütjük őket.Azt az adagot amit olajban sütöttem ki, utána szúrtam csak fel a saslik pálcikára. Köretnek rizibizit, friss uborkasalátát kínáltam. A kényér receptje.itt , csak most cipó alakúra formázva.
Lassan fél éve már , hogy nem veszünk bolti kenyeret, de a boltból cipeljük a lisztet hozzá, majdnem ipari mennyiségben:)) Nagyon jó lenne egy kis házi malom, na talán majd egyszer össze jön az is!( de ha nem, hát az se lesz baj:) Aki velem,( velünk) együtt szereti a saját készítésű házi kenyeret, az tudja, hogy miről beszélek, aki pedig nem annak hiába is ecsetelném, hogy teljesen más az adalékoktól mentes változat. Ennek a kenyérnek az elkészítéséhez , előző este kell elkezdeni a menetét, mégpedig a kovász készítésével. Ami, 10 dkg fehér tönköly liszt + 10 dkg BL 80 liszt, 7 g friss élesztő, 140 g víz. Alaposan kikeverjük, és a konyhapulton hagyjuk egész éjszakára.
A tésztához, a kovász, 25 dkg BL 80 liszt, 25 dkg fehér tönkölyliszt,1 dkg élesztő, 2 csapott ek kanál só, 2 ek olaj, 200g víz, aminek a fele nálam savó volt. A tésztát szokásos módon bedagasztjuk, majd félidőben egyszer finoman áthajtogatjuk. Lisztezett deszkára borítjuk, a megkelt tésztával már úgy bánunk mint az újszülöttel: nem püföljük, nem gyúrjuk, csak laza mozdulatokkal megformáljuk.Letakarjuk és hagyjuk a duplájára kelni kb 50 perc.
Végül cserépedénybe tesszük, ( vagy jénai tálba) éles pengével bevagdossuk, bespricceljük vízzel a tetejét. És előmelegített sütőben 250 fokon kb 40 perc alatt készre sütjük. Levesszük az edénynek a tetejét, és ha úgy látjuk tető nélkül sütjük még pár percig. Rácsra tesszük, és ott hagyjuk teljesen kihűlni. És közben hallgatjuk, ahogy kenyerünk önálló életre kel, serceg, pattog a héjazat, ekkor cserepesedik ki. És az az illat, hát leírni nem is tudom, csak azt, hogy mindenki próbálja ki, aki idáig nem tette:))
Megint egy epres édesség készült nálunk, és ez így is lesz, egészen addig még kapható lesz a friss eper a piacokon:)) Nem tudunk betelni vele, vagy natúr csak magában, vagy porcukorral meghintve, vagy tejföllel kikeverve, vagy mint most ez a kevert süteménybe került bele. vasárnapra azért dukál egy kis sütemény is az asztalra, no meg olyan hűvös lett kint az idő, hogy kimondott jól esett a sütő melege az ember fiának..
Hozzávalók: 1 nagy doboz tejföl, 20 dkg cukor, 20 dkg liszt, 2 db tojás, 1 sütőpor, 20 dkg eper, kevés pirítottmandula szeletek. A cukrot a tojásokkal kikeverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a sütőporral elkevert lisztet, jól összekeverjük. Egy kisebb tepsibe töltjük a masszát, majd az alaposan megmosott, felezett eperszemeket, vágott felükkel lisztbe mártjuk, ( különben le száll a sütink aljára) és sorban rárakjuk a tésztánk tetejére. Előmelegített sütőben 180° fokon kb 30 percig sütjük.( tűpróbát végezzünk) Tálalásnál porcukorral , és pirított mandula szeletekkel megszórjuk.