Egy pár üveggel készítettem télire, ebből az enyhén csípős almapaprikából is. Habár nálunk a cékláé a főszerep télvíz idején, ( nagyon szeretjük:)) de azért ilyen is kell néha napján, mondjuk egy Márton napi libasült mellé, valami fenséges. Nem puhul meg, finom roppanós marad, pont olyan ahogy a nagy könyvben elő van írva! Receptjét a Körmendi piacon áruló nénikétől kaptam tízen valahány éve, azóta csak e- recept szerint készül nálunk.
Hozzávalók: 2 kg almapaprika, 1,5 l víz, 7 dl 10 % ecet, 20 dkg cukor, 2 ek só, 1 mk szalicil, vagy ( bórkén) forralás után. egész fekete szemes bors, mustármag, szegfűszeg, babérlevél.
Vizet felforraljuk a cukorral, sóval, végén hozzáadjuk a szalicilt vagy a borként., félre tesszük hűlni. Az üvegeket steril tisztaságúra mossuk, és a többször átmosott paprikák szárát levágjuk, egy pár helyen saslikpálcikával megszurkáljuk a zöld résznél,( így könnyebben tud a lé a közepébe szivárogni) beletesszük az üvegekbe. Rászórjuk a fűszereket, felöntjük a félig kihűlt alaplével,( a megmaradt levet tegyük félre, utántöltéshez) és egy kistányérral takarjuk csak le a tetejét, hogyha kell még utána tudjunk tölteni egy kis levet. Másnap celofánnal zárjuk le, és mehet is a kamrapolcra, kb 3-hét után már fogyasztható.
Sok sikert, és jó étvágyat kívánok mindenkinek hozzá.
Böbe, ez valami csodás szinü paprika, el tudom képzelni milyen fantasztikus lesz télire...én egész éven át el fogadnám ezt a finomságot! Puszi
VálaszTörlésKedves Böbe! Mennyi vizet kell a léhez tenni? Kimaradt, és nem találom. Nagyon gyönyörű a savanyúságod, remélem finom is lesz! :)
VálaszTörlés1,5litrer víz,ott van a recepben.☺️
TörlésKedves Nabi! Köszönöm, hogy észre vetted, 1,5 l víz kell hozzá. Nagyon finom, ropogós marad, remélem nálatok is sikeres lesz.Azért kíváncsian várom a véleményedet.
VálaszTörlésMikor kerűl bele,az ecet?
VálaszTörlésNévtelen !! Remélem nem késtem le a válaszadással. Forralás után kerül bele.
VálaszTörlésSzeretném megkérdezni,hogy üvegenként kb mennyi fűszert tegyek bele. Köszönöm.
VálaszTörlésLehet,hogy elkéstem a válaszadással, de az e-mail rengetegben elvesztem egy kicsit!Ízlés szerint tehetjük bele a fűszert. 5 literes üveghez akár 2 evőkanál fűszerkeverék is mehet bele.
VálaszTörlésÉn is elkészitettem nagyon guszta már enném is remélem az ize is olyan lesz mint a kinézete!
VálaszTörlésSzegfűszeg???
VálaszTörlés5 l-es üvegheg mennyi almapaprika kell?
VálaszTörlés