Oldalak

2013. szeptember 16., hétfő

Ecetes- almapaprika, savanyúságnak télire.



Egy pár üveggel készítettem télire, ebből az enyhén csípős almapaprikából is. Habár nálunk a cékláé a főszerep  télvíz idején, ( nagyon szeretjük:)) de azért ilyen is kell néha napján, mondjuk egy Márton napi libasült mellé, valami fenséges. Nem puhul meg, finom roppanós marad, pont olyan  ahogy a nagy könyvben elő van írva! Receptjét a Körmendi piacon áruló nénikétől kaptam tízen valahány éve, azóta csak e- recept szerint készül nálunk.

Hozzávalók:  2 kg almapaprika, 1,5 l víz, 7 dl 10 % ecet, 20 dkg cukor, 2 ek só, 1 mk szalicil, vagy ( bórkén) forralás után.  egész fekete szemes bors, mustármag, szegfűszeg, babérlevél.

Vizet felforraljuk a cukorral, sóval, végén hozzáadjuk a szalicilt vagy a borként., félre tesszük hűlni. Az üvegeket steril tisztaságúra mossuk, és a többször átmosott paprikák szárát levágjuk, egy pár helyen saslikpálcikával megszurkáljuk a zöld résznél,( így könnyebben tud a lé a közepébe szivárogni) beletesszük az üvegekbe. Rászórjuk a fűszereket, felöntjük a  félig kihűlt alaplével,( a megmaradt levet tegyük félre, utántöltéshez) és egy kistányérral takarjuk csak le a tetejét, hogyha kell még utána tudjunk tölteni egy kis levet. Másnap celofánnal zárjuk le, és mehet is a kamrapolcra, kb 3-hét után már fogyasztható.





                   Sok sikert, és jó étvágyat kívánok  mindenkinek hozzá.

11 megjegyzés:

  1. Böbe, ez valami csodás szinü paprika, el tudom képzelni milyen fantasztikus lesz télire...én egész éven át el fogadnám ezt a finomságot! Puszi

    VálaszTörlés
  2. Kedves Böbe! Mennyi vizet kell a léhez tenni? Kimaradt, és nem találom. Nagyon gyönyörű a savanyúságod, remélem finom is lesz! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Névtelen9/13/2023

      1,5litrer víz,ott van a recepben.☺️

      Törlés
  3. Kedves Nabi! Köszönöm, hogy észre vetted, 1,5 l víz kell hozzá. Nagyon finom, ropogós marad, remélem nálatok is sikeres lesz.Azért kíváncsian várom a véleményedet.

    VálaszTörlés
  4. Névtelen8/23/2014

    Mikor kerűl bele,az ecet?

    VálaszTörlés
  5. Névtelen !! Remélem nem késtem le a válaszadással. Forralás után kerül bele.

    VálaszTörlés
  6. Névtelen8/16/2017

    Szeretném megkérdezni,hogy üvegenként kb mennyi fűszert tegyek bele. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  7. Lehet,hogy elkéstem a válaszadással, de az e-mail rengetegben elvesztem egy kicsit!Ízlés szerint tehetjük bele a fűszert. 5 literes üveghez akár 2 evőkanál fűszerkeverék is mehet bele.

    VálaszTörlés
  8. Én is elkészitettem nagyon guszta már enném is remélem az ize is olyan lesz mint a kinézete!

    VálaszTörlés
  9. Névtelen9/17/2024

    5 l-es üvegheg mennyi almapaprika kell?

    VálaszTörlés