Növényi tejpótló. Egyre ügyeljünk nagyon oda, ne Kén-dioxiddal, vagy más vegyszerrel fehérített kókuszreszeléket vásároljunk!! A kókusztej ( kókuszreszelékből készítve), egy kis xilittel édesítve kakaónak (valódi Holland kakaót használjunk ) is készíthetjük, egy fantasztikusan finom italt kapunk, izre éppen olyan mintha Bounty csokit ennénk:)) De készülhet tejbegríz is belőle, vagy Thay ételek készítésekor is egy remek megoldás. Vagy ez a finom Paleo Csoki likör.
Ha főzzük - ilyenkor intenzívebb az íze, de tartósan 48°C hőmérsékleten való főzés megöli az enzimeket. Vagy csak forrázzuk, és áztatjuk, hogy az enzimek, és a vitaminok ne sérüljenek. De hideg vizes áztatásnál kókuszreszelékből a zsír nem csapódik ki rendesen, az igy készült kókusztejünk ''sovány'' marad !
Én így készítem.
20 dkg ( vegyszerektől mentes) kókuszreszeléket , 1 l forrásban lévő vízzel, leforrázunk, lefedjük és egy éjszakát állni hagyjuk. Másnap botmixerrel , leturmixoljuk és egy sűrű szitán keresztül leszűrjük,, hagyjuk jól lecsepegni, kézzel kicsit rásegítünk megnyomkodjuk. Ha nem használjuk egyből fel a kókusztejet, üvegbe töltjük és a hűtőben tároljuk. A kinyomkodott kókuszreszeléket tepsire tesszük, elterítjük, és langyos sütőben egy kicsit megszárítjuk, így még feltudjuk használni sütemények készítésekor, de sokáig már nem tárolható, arra ügyeljünk.
Nagyon jó ötlet, már több helyen olvastam, de még nem jutottam el a kipróbálásig...:)
VálaszTörlésAz enzimeknek 42 fok fölött végük van, emiatt szokták hideg áztaqtással készíteni a kókusztejet. Ebben az esetben kb.12 órát áztatják a reszeléket és nagy fokozaton turmixolják, majd szűrik. Így kevésbé zsíros az elkészült kókusztej. A kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon megoldás, a forrázat és a végén, hogy legyen benne enzim, szórunk bele nem hőkezelt reszeléket. Úgy emlékeztem, hogy feltettem a kókusztej készítést még régebben a blogra, de nem találom.
VálaszTörlésHelga tartósan 48°C hőmérsékleten való főzés öli meg az enzimeket! Csak forrázással ugyan sérülnek az enzimek, de a vitaminok nem! De valóban jó megoldás, hogy forrázat után , szórunk bele még nem hőkezelt reszeléket. Korrigáltam a leírásnál , hogy világos, érthetőbb legyen mindenkinek. Puszi neked:))
VálaszTörlésEsetleg valaki utánanézett az enzim szó jelentésének? Nagyon nem azt jelenti, amire ti gondoltok... A vitaminokkal kapcsolatban az a helyzet, hogy nincs benne valami sok, úgyhogy nyugodtan lehet főzni, sok kárt nem tesztek benne...
VálaszTörlés