Nagyon rá kattantam a kenyérsütésére! Talán nem is kell mondanom, hogy mennyivel finomabb amit mi magunk készítünk ,sütünk ,és az az illat ami vele jár, hát fantasztikus.Nagyon egyszerűen elkészíthető ez a kenyérke, tücsökbogárnál láttam, a forrás pedig itt.
Hozzávalók:
Kovász: 10 dkg liszt, 1 dl viz, 1 dkg friss élesztő
A kenyérhez: 40 dkg finomliszt, BL55, 50 dkg kenyérliszt BL80, 5 dl sör, 2 tk só, 1 dkg friss élesztő, 3 dkg cukor, 1 adag kovász
.
Forma kenéshez 1 tk olaj, szóráshoz, 1 tk liszt.
Kovász hozzávalóit összekeverjük,10-12 órát állni hagyjuk.( este célszerű elkészíteni,másnap reggel már dolgozhatunk is vele)
A kenyér hozzávalóit dagasztó tálba tesszük az elkészült kovásszal együtt, szokásos módon bedagasztjuk, rugalmas, szép fényesre. Letakarjuk és 1-órát kelesztjük meleg helyen. Majd lisztezett deszkára borítjuk, 8-részre osztjuk,(1 részt félre teszünk, jó lesz a következő adag kenyér sütéséhez). Egy 27 vagy 30 cm átmérőjű kerek torta formát olajjal kikenünk, és a 7- részre osztott tészta darabokból, egyenként gombócokat gömbölyítünk. Körbe rakjuk a tortaformában,lisztel megszórjuk a tetejét ,és egy konyharuhával letakarjuk, egy 1/2 órát hagyjuk pihenni.Végül előmelegített sütőbe tesszük, 250 fokon 10 percig, majd 200 fokon 20 percig sütjük.
Rácsra tesszük és ott hagyjuk még ki nem hűl.
Sok sikert hozzá.
Nagyon szép lett a kenyérkéd! Kovásszal annyira nem szoktam sütni, bár már kipróbáltam. Szeretem én is a saját készítésű kenyereket!
VálaszTörlésMegkívántam Tőled a kenyérsütést, ezt a recit is viszem, sort kerítek rá. Nagyon szép lett!
VálaszTörlésNagyon jó kis kenyér recept:) és jól néz ki !
VálaszTörlésCsodaszép!!!és milyen finom lehet!!!!Én tegnap sütöttem kenyeret,a vendégeinknek tettem a kosarába is.:)Már nehezen vagyok meg a bolti kenyérrel,csak ha muszáj.
VálaszTörlésKöszi szépen lányok!
VálaszTörlésÉva mi a baj a kovásszal? Nem szereted , vagy nem működik vele a dolog?
HajniZoli, Örülök neki,kíváncsian várom a végeredményt!:))
Mammka, lassan én is ott tartok!