Oldalak

2013. január 14., hétfő

Francia bagett


 Nincs is otthonosabb érzés annál, amikor a frissen sülő kenyér, vagy sütemény illata lengi be a lakást.Nálunk napi szinten  sültek ki a múlt  héten ,ezek a hosszúkás, ropógos héjú bagettek.  Francia országban egy igazi szimbólum lett, ha egy filmben Párizst mutatják,tuti,hogy valaki bagettet vesz ,és látszik az Eiffel-torony. Aki Francia országba jár annak kötelező csemege.Na de,hogy addig se szenvedjük el  hiányát,készítsük  el bátran,saját magunk ezt   az igen egyszerű,de nagyszerű, kenyér féleséget.
 Hozzávalók: 50 dkg kenyér liszt, ( ha nincs megteszi a sima liszt is) 2,5 dl langyos víz, 2 kk só, 2,5 dkg élesztő, 2 ek olaj,
Bedagasztjuk a tésztát,letakarjuk és 3 óra hosszát hagyjuk kelni. Majd erősen lisztezett deszkára borítjuk, lazán át gyúrjuk, 3 felé vesszük a tésztát. Egyenként ovális alakúra nyújtjuk úgy, hogy a  két vége  hegyes legyen, majd elkezdjük feltekerni fentről a közepéig, majd alulról szintén a közepe felé. Végül az két ujjal összecsípjük végig,ez lesz az alja,sütő papírral bélelt tepsire tesszük,letakarjuk és hagyjuk itt is kelni egy kicsit kb 20 percet. Ferdén hosszában  egy éles késsel két ,három helyen bemetsszük, sós vízzel bespricceljük. Előmelegített sütőben 200 fokon szép piros ,ropogósra sütjük, 25-30 perc alatt. Rácsra tesszük és még vagy kétszer itt is megspricceljük vízzel.
Frissen az igazán finom,de nem is  szokott maradni belőle.Jó étvágyat kívánok hozzá.

10 megjegyzés:

  1. Pont jó lenne az egyik a hagymalevesemhez:)

    VálaszTörlés
  2. Jól írtad, Párizsban én is ezen éltem :) Jól sikerültek a tiédek is, szinte érzem az ínycsiklandozó illatukat :) Ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  3. De jó lenne most vacsira...:) Nálunk most sül a kenyér...:)

    VálaszTörlés
  4. Este 10 óra van, mindjárt nekiállok sütni, olyan jól néznek ki! :-)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm szépen lányok! Nálunk is nagyon kelendő,érdemes nekiállni a sütésének!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szépek és akár a pizza tésztája is lehetne:)

    VálaszTörlés
  7. Köszi szépen lányok!
    Juditka, igen az is lehetne,hiszen az is csak egy kényér tésztából van!:))

    VálaszTörlés
  8. Hát, ebből a finomságból nálunk se igen maradna, annyira guszta! :)

    VálaszTörlés