Olyan ritkán szoktam készíteni ezt az ételt , pedig nagyon szeretem. De magamért nem igen szoktam nekiállni a főzésének ,akkor ehetném három,négy napig.Apa még csak meg sem kostólja ,csak tarhonyát kér szafttal:)Fiam imádja,na de ő távol van tőlünk.De örömömre apósom is nagyon szereti,na akkor szoktam kapva, kapni az alkalmon mikor vendégségbe jönnek hozzánk mert náluk viszont anyósom nem eszi meg..Ilyenkor kétfélét főzők,hogy mindenkinek kedvezzek.:) Lényeg,hogy nagyon megosztó ez az étel,két tábora van,köztes nincsen.!
Hozzávalók: 60 dkg csirke zúza, 2 nagy fej hagyma, só, bors, 1 kk vegeta, 1 db paradicsom, 1 db paprika, 2 kk őrölt fűszer paprika.kevés étolaj kb 1/2 dl.étolaj
Elkészítése: A csirke zúzát alaposan kiáztatjuk, megtisztogatjuk. Közben a kockára vágott hagymát,üvegesre pároljuk az étolajon. A paradicsomot a héjától megszabadítjuk,és a megmosott paprikával együtt kockára,vagy karikára vágjuk és hozzáadjuk a hagymához, kb 10 percig dinszteljük..Majd hozzáadjuk a csirke zúzát,és a fűszer paprikát.Annyi vízzel öntjük fel,hogy ellepje, többször kell pótolni az elfőtt lét.Mindig csak annyit szoktam pótolni , ráönteni,ami elfőtt róla.Így egy nagyon jó sűrű szaftot kapok.És vagy 3 óra hosszat főzzük.De ha kuktába teszitek oda ,gyorsabb a folyamat.Nekem nincsen,valami végett óckodok tőle.Reszelt tarhonyával tálalom.Most is össze fut a nyál a számban,ahogy szerkesztem a szöveget,annyira szeretem:)
Oldalak
▼
2012. szeptember 15., szombat
2012. szeptember 14., péntek
Kijevi Jércemell
Ez a finomság még a születésnapi menüm,egyik fogása volt .Csak nálam
most csirke mellből készült,jérce híján:) De így is nagyon - nagyon
finomra sikeredett:)
Hozzávalók: 1/ kg csirke mell filézve, só, kevés liszt, prézli, 2 db tojás.és a fűszervaj amivel megtöltjük a husikat.
Fűszervaj:10 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 tk mustár. 1 tk tárkony, 3 tk petrezselyem aprítva, csipet szerecsen dió, 1 mk citromlé. A vajat a fűszerekkel kikeverjük,majd fóliára tesszük és henger alakúra formázzuk .És mehet a fagyasztóba.Célszerű ha előző nap már elkészítjük a fűszervajat,hogy legyen ideje átfagyni.
Elkészítése. A filéket alaposan megmossuk,majd papír törlővel leitatjuk a vizet róla.Felszeleteljük a melleket,én nyitott szeleteléssel szoktam csinálni,így nagyobb szeleteket kapok.Majd besózzuk. És a fűszervajból vágott karikákkal megtöltjük,és a szokásos módon bepanírozzuk a husikát.Volt amelyiket hús tűvel összetűztem,volt amelyiket nem.Nincsen különbség, a nélkül is egyben maradt sütés után. Végül forró olajban kisütjük őket. Vajas, snidlinges, tört krumplival tálaltam.
Hozzávalók: 1/ kg csirke mell filézve, só, kevés liszt, prézli, 2 db tojás.és a fűszervaj amivel megtöltjük a husikat.
Fűszervaj:10 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 tk mustár. 1 tk tárkony, 3 tk petrezselyem aprítva, csipet szerecsen dió, 1 mk citromlé. A vajat a fűszerekkel kikeverjük,majd fóliára tesszük és henger alakúra formázzuk .És mehet a fagyasztóba.Célszerű ha előző nap már elkészítjük a fűszervajat,hogy legyen ideje átfagyni.
Elkészítése. A filéket alaposan megmossuk,majd papír törlővel leitatjuk a vizet róla.Felszeleteljük a melleket,én nyitott szeleteléssel szoktam csinálni,így nagyobb szeleteket kapok.Majd besózzuk. És a fűszervajból vágott karikákkal megtöltjük,és a szokásos módon bepanírozzuk a husikát.Volt amelyiket hús tűvel összetűztem,volt amelyiket nem.Nincsen különbség, a nélkül is egyben maradt sütés után. Végül forró olajban kisütjük őket. Vajas, snidlinges, tört krumplival tálaltam.
2012. szeptember 12., szerda
Szinátmenetes torta
És akkor , ahogy ígértem már hozom is a receptet , az isteni finom
tortához.Mikor megláttam keringeni a netten akkor eldöntöttem,ha törik,ha
szakad ilyet szeretnék, ( kell nekem) szülinapi tortának.Végül falusi libák ötleténél
ragadtam le.Kezem lábam remegett annyira izgultam,hiszen ez volt az első
próbálkozásom torta diszités terén.Annyira tetszett mikor
elkészült,hogy percenként néztem a hűtőbe,hogy egyben van-e még:)Vannak
ugyan hiányosságai,de azért első nekifutásra szerintem elfogadható ,szép lett.Na de
majd a következő még jobban fog sikerülni,(remélem:)
Hozzávalók és elkészítése: A csésze amibe mérünk 3 dl-es) 2 1/2 csésze liszt, 2 tk sütőpor, 1 tk szóda bikarbóna, 1/2 tk só, Egy másik tálban! 4 egész tojást kezdünk verni ,hozzáadjuk a másfél bögre cukrot,verjük 2 percig,majd folyamatosan verve megy hozzá, 1 csésze olaj, 1 csésze tej amibe 1 citromnak a levét belenyomunk.Majd jöhet hozzá a lisztes keverék.Simára dolgozzuk,majd 5 felé vesszük ,minden adagot étel festékkel színezünk,mindig kevesebbet,hiszen ettől lesz szinátmenetes.Majd egy 18 cm torta formába minden adagot külön megsütünk,(5 lapot). Még a torta lapok hűlnek,össze állítjuk a krémet, 40 dkg vaj, 35 dkg sajt krém(philadelphia használtam) 30 dkg cukorral, habosra keverünk.A kihűlt torta lapokat megkenjünk vele,és kivülről is körbe,hogy jól tapadjon mikor diszitjük majd a krémmel.Majd három felé osztom a krémet úgy hogy az egyik egy kicsivel több legyen,ez jön a torta tetejére.És ételszinezővel színezzük ,mindig világosabbra.szin átmenetesre.Végül csillagcsőves hab zsákba tesszük a krémet és rózsa alakban elkezdjük nyomni rá.Ha nagyon olvadna a krém vissza tesszük a hűtőbe pár percre,és folytatjuk tovább.Nekem többször vissza kellett tennem nagyon meleg volt pont,látszik is volt ahol megfolyt a krém.De nagyon rumliba voltam,izgultam ,hogy sikerüljön,majd nem le sikerült forgatnom az asztalról ahogy diszitettem,még a víz is kivert.De csak összehoztam:)
És már mehet is vissza a hűtőbe a kész remekmű a szeletelésig.
Hozzávalók és elkészítése: A csésze amibe mérünk 3 dl-es) 2 1/2 csésze liszt, 2 tk sütőpor, 1 tk szóda bikarbóna, 1/2 tk só, Egy másik tálban! 4 egész tojást kezdünk verni ,hozzáadjuk a másfél bögre cukrot,verjük 2 percig,majd folyamatosan verve megy hozzá, 1 csésze olaj, 1 csésze tej amibe 1 citromnak a levét belenyomunk.Majd jöhet hozzá a lisztes keverék.Simára dolgozzuk,majd 5 felé vesszük ,minden adagot étel festékkel színezünk,mindig kevesebbet,hiszen ettől lesz szinátmenetes.Majd egy 18 cm torta formába minden adagot külön megsütünk,(5 lapot). Még a torta lapok hűlnek,össze állítjuk a krémet, 40 dkg vaj, 35 dkg sajt krém(philadelphia használtam) 30 dkg cukorral, habosra keverünk.A kihűlt torta lapokat megkenjünk vele,és kivülről is körbe,hogy jól tapadjon mikor diszitjük majd a krémmel.Majd három felé osztom a krémet úgy hogy az egyik egy kicsivel több legyen,ez jön a torta tetejére.És ételszinezővel színezzük ,mindig világosabbra.szin átmenetesre.Végül csillagcsőves hab zsákba tesszük a krémet és rózsa alakban elkezdjük nyomni rá.Ha nagyon olvadna a krém vissza tesszük a hűtőbe pár percre,és folytatjuk tovább.Nekem többször vissza kellett tennem nagyon meleg volt pont,látszik is volt ahol megfolyt a krém.De nagyon rumliba voltam,izgultam ,hogy sikerüljön,majd nem le sikerült forgatnom az asztalról ahogy diszitettem,még a víz is kivert.De csak összehoztam:)
És már mehet is vissza a hűtőbe a kész remekmű a szeletelésig.
2012. szeptember 10., hétfő
50. Szülina-pom-pom-pom.
Ha akarom, ha nem akarom,
öttel kezdődik a korom
A négyest jobban szeretem,
Gondoltam megvesztegetem
Maradna még pár évig...
Száz vagy százötven hétig !
Szemem sírtam vörösre
A négyes váltott ötösre !
Elhagyni hát nem tudom
Követ mint az árnyékom.
Ha akarom, ha nem akarom
Ötven lett az életkorom !:)
El sem akarom hinni,olyan hihetetlen.Nagyon gyorsan tova szállt ez az öt évtized.Szinte nem is érzem a korom, vagy csak nem akarok tudomást venni róla.Csak mikor fiamra,és unokámra nézek,hát igen eljártak felettem az évek,sok mindent megéltem.
És anyukámnak! Még meg sem köszöntem. Máté Péter - Még meg sem köszöntem - YouTube
És a szülinapi tortám, amit saját magam készítettem,e jeles nap alkalmából.Ha csak igy virtuálisan is, vegyetek belőle egy szeletet!:)
2012. szeptember 9., vasárnap
Sült pisztráng
Nagyon laza,könnyű kis ebédünk volt, ezek a csodás kis pisztrángok. Megörültem nagyon mikor megláttam az egyik hiper márket halas standján .Nem is volt kérdés,hogy velünk jönnek haza:) Ha Szilvás váradon járunk mindig elkirándulunk a Szalajka-völgybe ,pisztrángos tóhoz,ott isteni füstölt pisztrángot lehet kapni ,apa nagyon szereti. De az idén sajnos ez idáig elmaradt.Sebaj talán majd jövőre!:)Na de jöjjön a recept ami nagyon egyszerű,és pont attól lett nagyszerű.
Hozzávalók: fejenként 1 db pisztráng, 25-30dkg), 1 db citrom,kis csokor kakukkfű,3 dkg vaj, kevés olíva olaj, só.