De én csak egy magyaros jó paraszt reggelinek nevezem. Ez az Olasz tojásos étel hagyományosan sajttal és zöldségekkel készül, de kedvünkre variálhatjuk is. Mint ahogyan most én tettem😀 Könnyen elkészíthető, és nagyon finom. Hozzávalók:
6 db tojás, 4 db közepes méretű sárga krumpli, ( kisebb kockára vágni,és kisütni olajban,) pirított hagyma ( kész pirított hagymát használtam, ikeában kaphatót,)ha nincsen, akkor félidőben az apróra vágott vöröshagymát a a burgonyához adjuk és együtt sütjük készre. 5 dkg reszelt parmezáni sajt, karikra vágott házi kolbász ízlés szerint a mennyisége, A kisült burgonyakockákat egy papírtörlőre szedjük, (leitatjuk a felesleges zsiradékot) A tojásokat egy tálba ütjük és felverjük, hozzáadjuk a sajtot ,kolbász karikákat, pirított hagymát és burgonyát, összekeverjük. Egy serpenyőben kevés olajat felhevítünk, beleöntjük a masszát, fakanál segítségével elsimítjuk egyenletesre, fedővel letakarjuk és lassú tűzön pirosra sütjük, majd egy tányér segítségével megfordítjuk és a másik felét is készre sütjük. Házi csalamádét ettünk hozzá.
Farsang idején,(bármennyire is nem szeretem az olajszagot magamon és a lakásban) egyszer azért kisütőm.😋 Jó házi sárgabaracklekvárral nagyon finom tudd lenni. Finom, omlós a tésztája, frissen kisütve az igazi. Hozzávalók: 45 dkg finomliszt, 2 ek cukor, 10 dkg vaj, 6 tojás sárgája, csipet só,2-3 kanál rum, és amennyi tejfölt felvesz a tészta, (kb 300 ml)
Egy tálba szitáljuk a lisztet, közepébe mélyedést készítünk. Só, cukor, rum, tojások sárgája, és a lehűtött olvasztott vajat hozzáadjuk, és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy közepes keménységű tésztát tudjuk készíteni. Mikor már szép fényes és nem ragad a tál falához a tészta, tetejét enyhén meghintjük liszttel és a hűtőbe tesszük 30 percre.
Majd lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, rombusz alakúra felvagdossuk a tésztát, közepét bevágjuk és a tészta egyik végét áthúzzuk a lyukon. Végül forró olajban kisütjük, még melegen porcukorral meghintjük.
Avagy a híres Angol citromkrém. Hétvégén az Auchanban 85 Ft/ kilója volt a citromnak, közötte rengetek mayer citrommal megbújva .Azonnal lelkes válogatásba kezdtem , na gondoltam most jött el az én időm, hogy ezt a finom ,selymes, bársonyos, krémet elkészítsem. A többi citromnak a kifacsart levét,( bevásároltam belőle több kilót) jégkocka tartóban fagyasztottam,majd zacskóztam és ment vissza a jégszekrénybe. Amit felhasználok majd teába, limonádéba, stb. Hozzávalók: 3 db mayer citrom leve, 2 db kezeletlen héjú citrom reszelt héja 15 dkg vaj ( nem margarin) 4 db tojás 10 dkg nádcukor 15 dkg eritrit 1. a kezeletlen héjú citromnak lereszeljük a héját, (előtte alaposan megmossuk) 2. mayer citromok levét kifacsarjuk 3.a citromléhez hozzáadjuk a cukrot, az elhabart tojásokat,majd vízgőz fölött habverővel addig keverjük folyamatosan még besűrűsödik. Levesszük a tűzről,hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a vajat.Alaposan elkeverjük, majd üvegbe töltjük. Hűtőben 2 hétig tartható, de szerintem esélye nincs,hogy megérje ezt a kort.😁 Tölthetünk vele omlós kekszeket, piskótatekercset, palacsintát,tortakrémekbe is kerülhet, vagy csak simán elkanalazgatunk belőle nasi gyanánt.