Oldalak
▼
2013. október 8., kedd
Vörösboros marhapörkölt, bográcsban
Ritkán fogyasztunk vörös húst, csirke pártiak vagyunk inkább( habár oldalborda nem veti meg disznóságból készült ételeket , sőt..). De jeles alkalmakkor kerül a kondérba belőle, nem árt a változatosság jelszóval. Így történt ez most is , és , hogy kint szabad-tűznél bográcsban készült , még csak dobott rajta. ( egyszerűen imádjuk a füstös ételeket:)))
Hozzávalók: 2 kg marhahús, pl (lábszár) 10 dkg házi füstölt szalonna, 3 dl vörösbor, 3 nagy fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, babérlevél, borókabogyó, kakukkfű, ( ha van frissen szedett) só, bors, ( ízlés szerint) 1-2 paradicsom, zöldpaprika, őrölt pirospaprika, 1 csilipaprika.
A húst hártyáitól megszabadítjuk, kb 2 cm kockákra vágjuk. Szalonnát szintén kockára vágjuk, és máris a bográcsba tesszük, félig kisütjük, hozzáadjuk az aprított hagymakockákat, egy kis vizet aláöntünk, majd mehet bele a kockázott paradicsom és a karikára vágott paprika. Végül az alaposan megmosott kockára vágott hús, fehéredésig kevergetjük, fűszerezzük, de a sót, fokhagymát, és a pirospaprikát csak a vége felé adjuk hozzá.( a só megkeményíti a rostokat, a pirospaprika kesernyéssé teszi az ételünket) Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a húsunkat, és a bor felét is ráöntjük. Folyamatosan pótoljuk az elpárologott vizet, de mindig csak éppen, hogy ellepje.Kb 2 óra főzés kell neki. A vége felé sózzuk, mehet rá a pirospaprika, a fokhagyma nyomon passzírozott fokhagyma, és a maradék vörösbor. A felesleges vizet hagyjuk elpárologni, mert a lényeg, hogy sűrű szaftos végeredményt kapjunk. Sós vízben főtt burgonyával , vagy csak simán friss ropogós kenyérrel is fogyaszthatjuk, egy finom savanyúság kíséretével.
Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek.
2013. október 7., hétfő
Citromkrém ( Lemon card )
Akár süteményekbe, vagy csak magában elkanalazgatni ( mint nálunk most éppen) desszert gyanánt, így is, úgy is, nagyon finom!
Hozzávalók: 4 db citrom kezeletlen héjú ( Aldiban, Sparban lehet kapni) 3 egész tojás, 1,5 dl citromlé, 1 db citrom reszelt héja, 15 dkg vaj, ( vagy kókusz olaj,) 10 dkg cukor, ( vagy xilit, vagy eretrit )
Egy tálba reszelem a citromhéját , hozzá adom a cukrot + a tojást + citromlevet, jól összekeverem. A krémet gőz fölött folyamatos keverés mellett , egészen addig főzöm míg be nem sűrűsödik.( kb 10 perc) Mikor langyosra hűlt hozzá adom a vajat, vagy a kókuszolajat, és botmixerrel homogenizálom.
Jó étvágyat kívánok hozzá.