Virtuális blogszülinapi buli van Hankka: -nál amolyan jó kis batyus party. Amire én ezzel a sós finomsággal készültem, hogy az ital is jobban csússzon:))
Hozzávalók: 50 dkg , sós, házi -élesztős leveles tészta. 10 dkg fetasajt, vagy ( kecskesajt) 2 db közepes mángold, kevés csilipehely, kapribogyó.
A leveles-tésztát ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, felét kb 5 x 5 kockákra vágjuk, másik felét kör alakúra szaggatjuk. Aminek közepébe , egy kis pohár talpának a segítségével mélyedést csinálunk, és az összemorzsolt, aprított mangolddal, csilipehellyel , kevert fetasajttal megtöltjük.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és előmelegített sütőben 180 fokon , kb 25 perc alatt készre sütjük.
Tálalásnál, mindegyik közepére egy- egy kapribogyót teszünk.
Jó étvágyat kívánok mindenkinek.
Oldalak
▼
2013. július 20., szombat
Málnaecet
Az igazán finom ecetkülönlegességeknek méreg drága áruk van az üzletekben, a silányabbra meg minek költeni ! Érdemes inkább házilag elkészíteni, pláne ha van saját termés a háznál, amiből készíteni tudjuk. Ezzel az ínyencséggel, feldobhatjuk salátáink , sültjeink , desszertjeink, ízét, én előszeretettel használom:)))
Hozzávalók: 20 dkg málna, 2 dl jó minőségű fehérborecet.
Málnát megmossuk, kézzel vagy villával összenyomkodjuk, egy üvegbe tesszük, majd ráöntjük a fehérborecetet. Tetejét lazán rátesszük,( nem kell rátekerni, ) és félre tesszük 5-6 napra érlelődni konyhánk hűvösebb részére, időnként kavarunk rajta egyet, egyet.Végül egy tüllön, vagy szűrön át , egy lábasba leszűrjük, hagyjuk jól kicsepegni, rálehet segíteni, villával enyhén megnyomkodni, 2 ek cukrot hozzáadva, felforraljuk, majd takarékon kb 10 percig forraljuk. Hagyjuk kihűlni, majd üvegbe töltjük, és mehet a kamrába a helyére.
Sok sikert hozzá.
Hozzávalók: 20 dkg málna, 2 dl jó minőségű fehérborecet.
Málnát megmossuk, kézzel vagy villával összenyomkodjuk, egy üvegbe tesszük, majd ráöntjük a fehérborecetet. Tetejét lazán rátesszük,( nem kell rátekerni, ) és félre tesszük 5-6 napra érlelődni konyhánk hűvösebb részére, időnként kavarunk rajta egyet, egyet.Végül egy tüllön, vagy szűrön át , egy lábasba leszűrjük, hagyjuk jól kicsepegni, rálehet segíteni, villával enyhén megnyomkodni, 2 ek cukrot hozzáadva, felforraljuk, majd takarékon kb 10 percig forraljuk. Hagyjuk kihűlni, majd üvegbe töltjük, és mehet a kamrába a helyére.
Sok sikert hozzá.
2013. július 19., péntek
Töltött-paprika
Hozzávalók: 1,5 l házi paradicsomlé, 50 dkg darált hús, 1 tojás, 1 fej hagyma, só, bors, cukor, paprika, 4-5 ek rizs, zeller, és én egy kis bazsalikomot is raktam bele. Rántáshoz, kevés olaj, és liszt.
Paradicsomlevet egy fazékban, oda tesszük főni a fűszerekkel együtt,( só, cukor, bors, bazsalikom, zeller). Tölteléknek való darált húst összegyúrjuk,( só, bors, tojás, rizs, pici pirospaprika) hozzáadásával, majd a megmosott, végét levágott, kicsumázott paprikák belsejét megtöltjük vele. Nálam csak pár darab töltelék kerül a paprikába, a többi csak kopaszon gombóccá formálva. Majd beletesszük a a forró paradicsomlébe, kis lángon készre főzzük.Végül rántást készítünk, és berántjuk vele az ételt. Hogy ne csomósodjon be az ételünkben a rántás, először egy kis hideg vizet adok hozzá, majd a meleg paradicsomléből, így keverem ki simára, és berántom vele a paradicsomlevet. Sós vízben főtt krumplival kínáljuk.
Sok sikert kívánok hozzá.
2013. július 16., kedd
Levendulás- sárgabarcklekvár
Készítettem két üveggel, ebből az ínyencségből is , a mi kis ínyenc aranyunknak ( Hanna- királylánynak). Aki a levendulát szereti, ki ne hagyja ezt a különlegességet, brutál finom:))
Elkészítése ugyan az mint a Sárgabaracklekvár
Csak itt, 1 kg gyümölcshöz, 4 kk, levendulavirágot, + 2 ek citromlevet ,+ fél tasak dzsemfixet adunk. (Cukrot nem tettem hozzá, elég édes volt maga a gyümölcs, .)
Elkészítése ugyan az mint a Sárgabaracklekvár
Csak itt, 1 kg gyümölcshöz, 4 kk, levendulavirágot, + 2 ek citromlevet ,+ fél tasak dzsemfixet adunk. (Cukrot nem tettem hozzá, elég édes volt maga a gyümölcs, .)
Sárgabaracklekvár
Hozzávalók: 10 kg sárgabarack, 1 kg befőző cukor, 6 csomag dzsemfix szuper 3:1., amit szeretek nagyon, természetes alapanyaga a citrus pektin, mely a hagyományosan órákig tartó főzési folyamatot 3-5 percre rövidíti, így megőrizve gyümölcseink eredeti zamatát.
Barackokat héjától megszabadítjuk,( egy fazékban vizet forralunk fel, pár pillanatra beledobjuk a sárgabarackot, ) én sokkal jobban szeretem héj nélkül, befőzni, csodás élénk marad a színe, íze meg mint a friss baracké olyan. Héjazás, magozás után, a gyümölcsöt főzőedénybe öntjük, hozzáadjuk a befőzőcukrot, és a dzsemfixet. Az elegyet állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk, és 5 percig zubogva forralni hagyjuk. Ha szükséges a habot eltávolítjuk a tetejéről, és azonnal a tisztára mosott, üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, majd 5 percre fejtetőre állítjuk. Végül száraz dunsztba tettem, ott hagytam teljesen kihűlni. Ha van esetleg ,aki nem szeretné, hogy darabos maradjon a lekvárja, még főzés előtt kézzel jól szét kell nyomkodnia, nálunk a rusztikus a menő, mi így szeretjük, de nagyon.
Sok sikert hozzá.
Barackokat héjától megszabadítjuk,( egy fazékban vizet forralunk fel, pár pillanatra beledobjuk a sárgabarackot, ) én sokkal jobban szeretem héj nélkül, befőzni, csodás élénk marad a színe, íze meg mint a friss baracké olyan. Héjazás, magozás után, a gyümölcsöt főzőedénybe öntjük, hozzáadjuk a befőzőcukrot, és a dzsemfixet. Az elegyet állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk, és 5 percig zubogva forralni hagyjuk. Ha szükséges a habot eltávolítjuk a tetejéről, és azonnal a tisztára mosott, üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, majd 5 percre fejtetőre állítjuk. Végül száraz dunsztba tettem, ott hagytam teljesen kihűlni. Ha van esetleg ,aki nem szeretné, hogy darabos maradjon a lekvárja, még főzés előtt kézzel jól szét kell nyomkodnia, nálunk a rusztikus a menő, mi így szeretjük, de nagyon.
Sok sikert hozzá.
2013. július 15., hétfő
Levendula szüret
Hétvégén nem volt nagy sütés főzés nálam, minden időm, energiám, a befőzésre, tartósításokra ment el! Juj télen milyen jó lesz:-)) Kezdtem a levendulabokor szüretelésével, sajnos a Francia bokrom a télen kifagyott, minek is próbálkozom egy mediterrán fajtával ((-: de ami megmaradt, arról egy jó kis kazallal sikerült szüretelnem . Aztán következett a sárgabarack befőzése, na ez már rumlisabb feladat volt, de túl éltem:)) Készült, hagyományos verzióban, és újdonságként, levendulás változatban . Recepteket holnap, hozom! Az első adag szárított paradicsom recept itt is aszalódik, imádjuk, egy üveg málna ecet is érlelődik, és 1 kg zöldségből, Házi vegeta első körben.
És csak, hogy nehogy unatkozzak, egy 5 l üveg sváb kovászolni való uborkát is össze dobtam. Ja és azért ha nem is vittem túlzásba a főzést , de enni azért ettünk, szombaton sült hekket készítettem, tudom-tudom Balatonon, vagy a Rómain enni , egy jó kis( kovi ubival) kovászos uborkával, na az lenne az igazi filling.:)))) De most itthon is nagyon jól esett, azt talán majd legközelebb.Vasárnap meg brassói apró-pecsenye, sült krumplival volt a menünk. Hát ennyi fért bele! És nálatok, hogy telt a hétvége csajok ?