Egymás után jönnek, érnek, a finom gyümölcsök. Meggy után, most a málna van porondon nálunk, amiből ezt a kis mascarponés finomságot készítettem első nekifutásra. Hamar elkészülünk vele,érdemes kipróbálni.
Hozzávalók: 1 piskótalap, 16 cm kerek tortaformában, 3 felé vágva.
Töltelék: 25 dkg mascarpone sajt, 3 db tojás, 30 dkg málna, 1 csomag Dr. Otker Zselatin fix, 3 ek cukor, 2 csomag vaníliás cukor, ( házi)
Elkészítése: Tojásfehérjét felverjük habnak, sárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzá adjuk a mascarpone sajtot, + a zselatin fixet, habverővel kikeverjük.Végül hozzákeverjük a fehérjét is, de ezt már csak kézzel, hogy össze ne törjük a habot. Piros színű lekvárral megkenjük a piskóta lapokat, majd rétegezzük, + krém, + málna. Tetejét a maradék krémmel megkenjük, és málnával díszítjük. Hűtőbe tesszük egy pár órára, fogyasztás előtt.
Tipp, én felhasználás előtt egy órával, tálcára téve, fagyasztóba tettem a gyümölcsöt.
Jó étvágyat, és sok sikert kívánok hozzá.
Oldalak
▼
2013. július 6., szombat
2013. július 4., csütörtök
Sváb kovászolt uborka
Szerintem a nyár slágere, ez a savanyúság, legalábbis nálunk mindenféle képen. Nem győzi az ember sorozatban gyártani, jól lehűtve, egy szelet , vagy kettő-:)) liba, vagy kacsazsíros kenyér mellé, hát valami mennyei! Nincs az a felvágott, amiért oda adná az ember cserébe. Most egy kis változtatással készült nálam, kenyér helyett, Ó-krumplival, Sváb módra. Annyi helyen láttam, ezt a készítési formát, és, hogy istenítik a milyenségét, kíváncsiságom nem hagyott nyugodni. Így elkészült nálam is, először, de nem útóljára ! Aki még nem próbálta ki, még ma álljon neki , szerintem sokkal finomabb, a leve nem zavaros, az uborka roppanós , az íze ?? Isteni...
Készítésénél házanként nincs nagyon eltérés,az egyetlen kardinális kérdés csupán , hogy mennyi sót tegyünk bele. Mennyire legyen sós ? Nagyon! Az uborkákat alaposan mossuk meg, végüket vágjuk le, vágjuk be egyenlő távolságra mind a két oldalát, hogy elég mély legyen , de ne essünk át az uborka túloldalára. Az üveg aljára tegyük a meghámozott ó krumplit, nagy adag kaprot, rá az elkészített uborkát, menet közben dobjunk bele fokhagyma gerezdeket, szemes borsot. Annyi vizet forraljunk fel, hogy ellepje az uborkás üvegünk rakományát,( nálam 5 l üveghez, 2 kg uborka, két és fél liter víz , 3 jó púpos ek só) annyi sót tegyünk bele, hogy mikor megkóstoljuk, kiforduljon a szánkból ! Ne féljünk nem lesz sós, pont az kell, hogy annak érezzük a levet, az uborkák megfogják hálálni higgyétek el-:)) Szépen felszívódik majd az érés során. Tetejére, szintén kapor , és ó krumpli kerül, végül egy kistányér tetejére, és már mehet is a napra érlelődni 3- 4 napra!
Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek.
Készítésénél házanként nincs nagyon eltérés,az egyetlen kardinális kérdés csupán , hogy mennyi sót tegyünk bele. Mennyire legyen sós ? Nagyon! Az uborkákat alaposan mossuk meg, végüket vágjuk le, vágjuk be egyenlő távolságra mind a két oldalát, hogy elég mély legyen , de ne essünk át az uborka túloldalára. Az üveg aljára tegyük a meghámozott ó krumplit, nagy adag kaprot, rá az elkészített uborkát, menet közben dobjunk bele fokhagyma gerezdeket, szemes borsot. Annyi vizet forraljunk fel, hogy ellepje az uborkás üvegünk rakományát,( nálam 5 l üveghez, 2 kg uborka, két és fél liter víz , 3 jó púpos ek só) annyi sót tegyünk bele, hogy mikor megkóstoljuk, kiforduljon a szánkból ! Ne féljünk nem lesz sós, pont az kell, hogy annak érezzük a levet, az uborkák megfogják hálálni higgyétek el-:)) Szépen felszívódik majd az érés során. Tetejére, szintén kapor , és ó krumpli kerül, végül egy kistányér tetejére, és már mehet is a napra érlelődni 3- 4 napra!
Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek.
2013. július 1., hétfő
Pastéis de Belém. ( vaniliakrémmel töltött kosárkák)
Lisszabon leghíresebb édessége, a Belém negyedéből származó sütemény. Ami a Tejo partján van, Torre de Belém közelében, a Szent Jeromos kolostor mellett. Amikor 1830- as években bezárták a kolostort, valakinek az az ötlete támadt, hogy el kell kezdeni gyártani, a szerzetesek ,,titkos receptjét''. Egyetlen süteményt készítenek , de azt nagyon jól. Hétvégén kígyózik a sor az utcán, de hamar sorra kerül az ember, mert folyamatosan érkeznek a pulthoz az óriástepsin kisült kis kosárkák. De ha valaki nem olyan szerencsés, hogy a helyszínen tudja kóstolni ezt a finomságot,semmi csüggedés, hasonlót tudunk készíteni mi magunk is, otthon . Igaz, hogy nem olyan mint az igazi, de a miénk:)) Ne hagyjátok ki!
Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, vagy 30 dkg házi, 2 dl tej, 2 dl tejszín, 6 db tojás sárgája, 10 dkg cukor, 2 ek liszt, vagy keményítő, leszóráshoz + tálaláshoz fahéjas cukor. kevés vaj a forma kikenéséhez.
A tejet + a tejszínt felforraljuk, a cukorral, reszelt citromhéjjal, közben a tojás sárgákat habosra keverjük. Majd hozzá adjuk a felforralt tejszínes tejhez, es egy kevés vízben kikeverjük a lisztet, vagy a keményítőt, és ezt is hozzá adjuk Gyenge tűzőn kevergetjük még krémszerűre sűrűsödik, majd félre tesszük , mert langyosan töltjük bele a kis kosárkákba. A tésztát kinyújtjuk, kb 20 x 30 téglalappá, porcukros fahéjjal megszórjuk, és feltekerjük mint a kakaós csigát, 12 darabra vágjuk. Kivajazott muffin formába nyomkodjuk igazítjuk, majd megtöltjük a töltelékkel.Előmelegített sütőben 250 fokon sütjük, kb 15 perc. Akkor van kész mikor az alja ropogósra, a töltelék teteje karamellizálódott . Amit nagyjából úgy tudunk elérni, hogy sütésnél az útólsó 3 percet grill fokozaton sütjük. A pastelt mindenki melegen kapja, hozzávaló fahéjjal és porcukorral. A tészta ropog, a töltelék mennyei krémes, a teteje isteni karamellás.
Hát mit ne mondjak, ez a süti tényleg Belém való ! Jó étvágyat kívánok.
Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, vagy 30 dkg házi, 2 dl tej, 2 dl tejszín, 6 db tojás sárgája, 10 dkg cukor, 2 ek liszt, vagy keményítő, leszóráshoz + tálaláshoz fahéjas cukor. kevés vaj a forma kikenéséhez.
A tejet + a tejszínt felforraljuk, a cukorral, reszelt citromhéjjal, közben a tojás sárgákat habosra keverjük. Majd hozzá adjuk a felforralt tejszínes tejhez, es egy kevés vízben kikeverjük a lisztet, vagy a keményítőt, és ezt is hozzá adjuk Gyenge tűzőn kevergetjük még krémszerűre sűrűsödik, majd félre tesszük , mert langyosan töltjük bele a kis kosárkákba. A tésztát kinyújtjuk, kb 20 x 30 téglalappá, porcukros fahéjjal megszórjuk, és feltekerjük mint a kakaós csigát, 12 darabra vágjuk. Kivajazott muffin formába nyomkodjuk igazítjuk, majd megtöltjük a töltelékkel.Előmelegített sütőben 250 fokon sütjük, kb 15 perc. Akkor van kész mikor az alja ropogósra, a töltelék teteje karamellizálódott . Amit nagyjából úgy tudunk elérni, hogy sütésnél az útólsó 3 percet grill fokozaton sütjük. A pastelt mindenki melegen kapja, hozzávaló fahéjjal és porcukorral. A tészta ropog, a töltelék mennyei krémes, a teteje isteni karamellás.
Hát mit ne mondjak, ez a süti tényleg Belém való ! Jó étvágyat kívánok.
2013. június 30., vasárnap
Holstein szelet-Fürjtojással.
Semmi extra , és még is egy remek kis vasárnapi ebédünk volt. Hacsak nem a fürjtojást nevezném annak, de egyszerűen nem tudtam ellen állni, mikor reggel a piacon megláttam őket. Őstermelőtől vettem, ők bizony van, hogy a rántottát is ebből készítik reggelire,( csak halkan súgom 30 db-ból) aminek / 30 Ft /db. az ára.) De napi szinten 1 tojást tojik, minden egyes fürj, amiből nekik van 30 db. Hát így könnyű:))) És ha minden igaz, két két múlva két kis fürj fog érkezni hozzánk, na nem ám élve, hanem konyha készen , olyan jó kis levesnek való! :))
Hozzávalók: 4 szelet sertés hús, nálam tarja, 8 db fürjtojás, só, bors, 1 kk harissa paszta, 2 gerezd fokhagyma, kevés liszt a forgatáshoz,
A húst egy kicsit kiklopfoltam, éppen , hogy csak, fűszerekkel bedörzsöltem mind a két oldalát, és egy fél órára hűtőbe tettem.Végül lisztben megforgattam, minden egyes szeletet, és átsütöttem mind a két oldalát a húsnak egy forró serpenyőben. (Nálam hot plate-ben készült) kb 25 perc alatt, félidőben egy kis vizet öntöttem alá, hogy had puhuljon, párolódjon, majd készre sütöttem .Aztán egyből nekiláttam a tükörtojás készítésének, kevés forró olíva olajra ütöttem fel a tojásokat, egy fedővel letakartam, kb 5 perc alatt készre sütöttem.Tálalásnál, minden szelet húsra, egy vékony szelet sajt,és 2 db fürj-tükörtojás került. Köretnek snidlinges bulgurt kínáltam. Savanyúságnak pedig , sváb kovászolt uborkát,( aminek hamarosan hozom a receptjét is)
Jó étvágyat kívánok.
Hozzávalók: 4 szelet sertés hús, nálam tarja, 8 db fürjtojás, só, bors, 1 kk harissa paszta, 2 gerezd fokhagyma, kevés liszt a forgatáshoz,
A húst egy kicsit kiklopfoltam, éppen , hogy csak, fűszerekkel bedörzsöltem mind a két oldalát, és egy fél órára hűtőbe tettem.Végül lisztben megforgattam, minden egyes szeletet, és átsütöttem mind a két oldalát a húsnak egy forró serpenyőben. (Nálam hot plate-ben készült) kb 25 perc alatt, félidőben egy kis vizet öntöttem alá, hogy had puhuljon, párolódjon, majd készre sütöttem .Aztán egyből nekiláttam a tükörtojás készítésének, kevés forró olíva olajra ütöttem fel a tojásokat, egy fedővel letakartam, kb 5 perc alatt készre sütöttem.Tálalásnál, minden szelet húsra, egy vékony szelet sajt,és 2 db fürj-tükörtojás került. Köretnek snidlinges bulgurt kínáltam. Savanyúságnak pedig , sváb kovászolt uborkát,( aminek hamarosan hozom a receptjét is)
Jó étvágyat kívánok.